Despre pandemii și fake news se va vorbi la „Gong”, în cel mai nou spectacol montat de regizorul Eugen Jebeleanu. Instituția prezintă sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 18, premiera spectacolului „Dovedește. O poveste virală”. Din păcate, anunță reprezentanții instituției teatrale, toate biletele au fost deja epuizate.
Eugen Jebeleanu revine pe scena de la „Gong”, pentru o montare fascinantă cu un subiect actual: pericolul preluării de informații din surse neoficiale și impactul pe care îl au declarațiile făcute pe social media, mai ales atunci când acestea sunt transformate și folosite în alt scop decât cel intenționat. Célia și Théo, doi tineri adolescenți dintr-o școală din provincie, se îmbolnăvesc în aceeași perioadă în care epidemia Zika izbucnește în Brazilia. Sunt izolați în camerele lor din cămin. Ei nu suferă de altceva decât de niște neplăceri gastrointestinale sezoniere, care le „aduce iarna prin burtă”.
„Dar aceste neplăceri, combinate cu lipsa de ocupație, sunt motive suficiente pentru cei doi tineri ca să născocească o adevărată teorie a complotului. Astfel, din Google pe YouTube, de pe Insta pe TikTok, o adevărată conspirație se naște, iar noua lor profesoară, Doamna Albanne, o femeie tristă, palidă, cu niște „cearcăne verzi” neverosimile, le-ar fi transmis un virus cu complicitatea noului laborator care tocmai s-a instalat în zonă. Și care „a plantat” virusul în „dulapul cel mare” din laboratorul de biologie. Utilizatori înfocați ai internetului, cei doi adolescenți își justifică ipoteza cu argumente din cele mai elaborate și, în aparență, cu totul și cu totul plauzibile: oamenii de știință și marile puteri economice ale lumii ar fi pus la punct un virus răspândit intenționat în rândurile cetățenilor prin intermediul și cu complicitatea statului”, este povestea spectacolului, potrivit „Gong”.
„Dovedește-o”, textul scris de Lucie Vérot (Franța), nici nu-i judecă, nici nu-i demonizează pe cei doi tineri adolescenți. Piesa a fost scrisă în urma unei rezidențe de creație în care autoarea a stat de vorbă cu liceenii. Textul pune accent pe un fenomen social care a dobândit în ultima vreme o miză educațională puternică: mefiența față de instituțiile statului și repunerea în cauză a teoriilor oficiale. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Eliza Păuna și Paul Bondane, alături de adolescenții Dominik Stühler, Cezara Borger, Bogdan Popa, Ana Rusu, Anita Páskuy, Sonia Rotar, Patrick Vasu și Casian Stancu. Scenografia spectacolului poartă semnătura Irinei Moscu, iar universul sonor și video este realizat de Ovidiu Zimcea. Spectacolul are o durată de aproximativ 60 de minute și este recomandat celor cu vârsta peste nouă ani.
„<Dovedește. O poveste virală> ne privește. E despre noi, despre azi, în plină pandemie, cu frici, speranțe dar e și despre ideile nefondate ce duc la o criză colectivă a suspiciunii date de dificultatea de înțelegere a unei situații care ne depășește. De aici se trage paranoia, teoria conspirației și delirul produs de fluxul dens de fake news care ne bântuie la tot pasul. Mi-am dorit să aduc în discuție prin acest spectacol pentru publicul tânăr pericolul lipsei de discernământ, riscul căderii în gândiri complotiste și daunele unor fapte abuzive cum ar fi judecata unor persoane nevinovate spre a găsi un țap ispășitor.”, a declarant Eugen Jebeleanu, în timpul repetițiilor de la Sibiu.