1.2 C
Sibiu
duminică, octombrie 27, 2024

eveniment

Reţete de la străbunici, într-o carte dedicată judeţului Sibiu

Publicitate

Cele mai citite

Anca Tulbure, Cristina Moise şi Cristina-Anca Danciu au vizitat judeţul Sibiu, cu toate cele cinci zone etnografice ale sale, şi au povestit cu cei pe care i-au întâlnit despre bucătăria de altădată şi nu numai.
Acestea au editat, apoi, o carte cu reţete tradiţionale, sub numele „Bucate din zona Sibiului”, apărută la Editura Astra Museum şi prezentată vineri în cadrul unei conferinţe de presă.
Publicarea volumului face parte din proiectul „Diplomaţie şi bun gust” al Asociaţiei Sibiu 1191.
„Este semnificativă pentru tineri înţelegerea identităţii culturale în relaţie cu multiculturalismul ca atribut definitoriu al judeţului Sibiu care se armonizează şi se echilibrează în interiorul fiecărei microregiuni, estompând asperităţi şi netezind drumuri spre cunoaşterea propriei identităţi. Proiectul a avut atât un rol cultural, cât şi unul educaţional, pentru că în afară de activitatea efectivă de colectare din teren a reţetelor, cunoştinţelor asociate microregiunilor şi implicit a comunităţilor locale, accentul a fost pus pe înţelegerea vulnerabilităţilor socio-culturale şi economice, faţă de care se manifestă riscurile diluţiei până la pierdere a identităţii şi, implicit, a patrimoniului imaterial sibian”, spun editorii culegerii.
Un preparat aparte căruia autorii i-au acordat atenţie a fost mămăliga. „Ea însăşi reprezintă sinteza gastronomică de istorie şi cultură românească, fiind posibil să o găsim pe masa mărginenilor de la mic dejun, la cină, iar la prânz în toate felurile, inclusiv ca şi desert”, spune Anca Tulbure.
În culegere, se găsesc reţete de uscăţele, tocană de ceapă, tocăniţă de porumbel, prescură, sirop de suc sau mentă, sloi de oaie, supă cu mămăligă pentru copii, lichiu dulce, zamă de întins, plăcintă de mălai pe vatră, sarmale în frunză de hrean, turtă de mălai etc.
Cartea face parte din proiectul „Diplomaţie şi bun gust”, al Asociaţiei Sibiu 1191 şi aflat la prima ediţie. Evenimentul cuprinde, duminică, 1 iulie, şi un concurs culinar al companiilor locale, în cadrul căruia angajaţii, formaţi în echipe, vor găti pentru vizitatorii Muzeului din Aer Liber, în zona Târgului de Ţară.
„Sibiul este un oraş multicultural, multietnic. Avem şi multe companii străine care şi-au găsit locul în Sibiu. Ne-am gândit că ar fi potrivit ca aceste firme să se implice în viaţa culturală, artistică şi socială a comunităţii. În contextul apropierii programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019, am zis să facem un proiect dedicat acestui eveniment. Anul acesta va fi doar un început, dar sperăm să îl continuăm şi în următorii ani. Anul viitor vom încerca să dezvoltăm mai mult programul, să putem atrage inclusiv ambasadele şi să arătăm adevărata valoare a Sibiului”, a spus Claudiu Gavrea, preşedintele Asociaţiei Sibiu 1191, în cadrul unei conferinţe de presă, vineri.
Cei care vor să guste din preparate trebuie să achite 10 lei/ porție, sub forma unei donații, care va merge în contul Complexului Național Muzeal ASTRA, pentru a amenaja si dota un spațiu de gătit în zona Târgului de Țară.
Proiectul este cofinanţat de Primăria municipiului Sibiu.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: O casă a fost cuprinsă de flăcări. Trei autospeciale de pompieri au intervenit

Pompierii din Miercurea Sibiului au intervenit, sâmbătă seara, în localitatea Poiana Sibiului pentru stingerea unui incendiu la o casă.Salvatorii...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect

slot gacor

10 situs togel terpercaya

toto togel 4d

toto slot

toto togel 4d

toto togel 4d

agen togel

situs togel

10 situs togel terpercaya

bo togel terpercaya

slot gacor

10 situs togel terpercaya

toto togel 4d

toto slot

toto togel 4d

toto togel 4d

agen togel

situs togel

10 situs togel terpercaya

bo togel terpercaya