6.3 C
Sibiu
marți, aprilie 8, 2025

S-a încheiat cea de-a XI-a ediție a Sibiu International Fringe Festival

Cele mai citite

Iunie este fără îndoială luna artelor spectacolului în Sibiu, în această perioadă, pe lângă Festivalul Internațional de Teatru, orașul nostru găzduind și Sibiu International Fringe Festival. Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Fringe Festival s-a încheiat duminică, pe 19 iunie, după 10 zile pline de spectacole eclectice organizate în spații non-conformiste, dedicate tuturor grupelor de vârstă. Identificându-se drept un festival „marginal”, Fringe reprezintă o adevărată mișcare de rezistență în rândul artiștilor independenți, reunind trupe și performeri din toate colțurile țării și din afară care vor să promoveze forme artistice neconvenționale și neinstituționalizate, încercând să atragă și să formeze totodată un nou public pentru teatru.
Legat de oportunitatea unui astfel de festival, Cătălin Grigoraș, președintele Sibiu Fringe Festival consideră că: „Sistemul teatral de stat nu mai poate asimila actori și cu toate astea an de an sistemul aruncă orbește pe piață sute de tineri absolvenți de teatru, fără a le oferi oportunități. Nimeni nu investește în companiile de teatru independent, nimeni nu investește în spații teatrale.” Perspectivele de viitor ale teatrului independent sunt optimiste, continuă Cătălin Grigoraș: „Are ROST acest festival al noii generații-  Sibiu Fringe Festival. În câțiva ani vor fi suficient de multe companii de teatru independent care vor avea un cuvânt greu de spus. Noi vom fi acolo!”
Astfel, festivalul crește de la an la an, ediția a XI-a adunând peste 100 de participanți. În această ediție au fost prezente pentru prima oară spectacole produse în Israel – „Fayre Tale”, piesă câștigătoare Fringe Festival Israel – și Polonia, de unde TS:ST au adus piesa „From Bucharest”, care s-a jucat în secțiunea teatru de apartament de 3 ori pe zi, timp de două zile. Marele câștigător al acestei ediții a fost spectacolul „CASA CU FERESTRELE SPRE CÂMP”, regizat de Adela Bitica, cu Raluca Jugănaru, Ion Grosu și copilul Eduard Epure.
Un accent deosebit a fost pus în acest an pe spectacolele interactive pentru copii. Aceștia au fost invitați să participe direct în povești și să se folosească de artă ca mijloc de comunicare. Spectacolul de închidere a festivalului a fost „Mioritza”, cea de-a treia parte din trilogia TRISTORY. Pornind de la un text care combină versurile și convenția teatrală, TRISTORY interoghează relația omului cu divinitatea printr-un periclu al simbolurilor naționale cum ar fi Miorița, Manole, Ana sau Baba Dochia.

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: Sibiul, în topul Orașelor care Inspiră la Destinația Anului 2025. Oradea este marele câștigător

Municipiul Sibiu a câștigat locul II la Competiția națională Destinația Anului 2025 în cadrul Secțiunii Orașe care Inspiră.În...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect