Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, și-a lansat la Sibiu cartea „Arheologii timpului lor. Memorii, constatări, previziuni”.
Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, a invitat sibienii, la jumătatea lunii noiembrie, la un eveniment aparte din viața sa – lansarea cărții „Arheologii timpului lor. Memorii, constatări, previziuni”. Volumul abordează subiectul arheologiei, văzut prin ochii lui Luca. Directorul muzeului, de această dată în postura de scriitor, vorbește despre 10 figuri ale arhitecturii, care i-au marcat existența. Aici îi amintim, printre alții, pe Ion Dragomir, Gheorghe Lazarovici, Iuliu Paul, Marian Gumă și Silvia Marinescu-Bâlcu.
„Mi-a venit ideea de a nu scrie o succesiune de biografii, ci de a reflecta partea «moaledin noi, pentru că așa cum știți, arheologul trebuie să se comporte dur, fiindcă vedeți noi luptăm cu timpul, luptăm cu materialele, luptăm cu propria condiție de multe ori, luptăm cu biblioteca, e o continuă luptă. Ei bine, după o vârstă, această luptă devine, poate, mai plăcută, pentru că este mai concluzivă. În această carte veți găsi și oameni care au trecut în neființă, dar și oameni care trăiesc, iar lucrul comun dintre ei l-am socotit a fi existența mea și am povestit despre ei din perspectiva experienței mele cu ei. Poate cu cei care trăiesc se va mai naște încă o broșurică la fel ca aceasta. Este bine să apară și astfel de note, de amintiri și am preferat și voi prefera să le fac în continuare nu în felul în care chiar unii dintre profesorii amintiți aici și-au scris memoriile, mulți cu un limbaj mai aprig”, a explicat directorul-scriitor.
Cartea lui Sabin Luca se încheie cu un îndemn adresat cititorilor săi, cărora le spune să își amintească mereu, așa cum face chiar el, de oamenii care i-au influențat în mod pozitiv sau negativ de-a lungul vieții.