Vernisajul expoziției „Matsuri și Kagura, sărbători și dansuri sacre din Japonia” a avut loc vineri, 7 martie, la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Piața Mică, numărul 11. Expoziția cuprinde fotografii realizate de prof. Angela Hondru, cunoscut niponolog, alături de alte piese din colecţiile Muzeului.
În limba japoneză „matsuru” înseamnă „a venera”. Matsuri denumeşte sărbătorile populare nipone, fiecare având farmecul său, conferit mai ales de o relaţie specială pe care acest popor o are cu anotimpurile. Primăvara se spune că Zeul Muntelui îşi îndreptă energiile înspre cultivarea şi recoltarea orezului. Vara, rugile adresate zeităţilor au rolul de a proteja recoltele de posibilele dezastre. Iarna este considerată cel mai sacru dintre anotimpuri şi de aceea majoritatea ritualurilor de Anul Nou reflectă înnoirea timpului.
Expoziţia cuprinde, la secţiunea Matsuri, douăsprezece grupări a câte şapte fotografii, reprezentând specificul fiecărei luni. Lipsesc lunile septembrie şi noiembrie, nu pentru că nu se întâlnesc matsuri-uri la tot pasul, ci pentru că lunile august şi decembrie, reprezentate prin câte două grupări, sunt cele mai încărcate de sărbători populare cunoscute în Japonia.