Cu ocazia împlinirii a şase ani de activitate în cadrul Proiectului Naţional „Buninet-bunicii învată să comunice pe internet’’, Direcţia de Cultură a municipiului Mediaş a organizat marţi seară o expoziţie de fotografie intitulată „Paşi prin Mediaş…împreună cu Bunineţii’’. În cadrul evenimentului care a coincis cu Ziua Internaţională a Vâstnicului, au fost expuse peste 30 de fotografii prelucrate la cursul de fotografie, desfăşurat în vara acestui an la Biblioteca Municipală St.L.Roth-Departamentul CIP-Biblionet. Fotografiile au fost realizate de doamnele Veronica Radu, Sanda Volgyesi, Olah Iuliana şi domnii Mihu si Radu Ioan, care au surprins momente din municipiul Mediaş, în alb-negru şi în sepia.
„Este un proiect important al Direcţiei de Cultură, care de şase ani se desfăşoară în Biblioteca Municipală St.L.Roth. Înseamnă peste 500 de persoane instruite la toate cursurile, de mesagerie electronică şi internet, de fotografie, skipe şi bineţeles cursul de Office Publisher. Astăzi am inaugurat şi o expoziţie, „Paşi prin Mediaş…împreună cu Bunineţii”, expoziţie în care 5 bunineţi au reuşit să prelucreze în două programe fotografii cu Mediaşul, aşa cum le-au surprins ei, în alb-negru şi în sepia. Consider că am colaborat foarte bine, cred că cel mai important e să ai răbdare cu persoanele de vârsta a treia, să te orientezi şi în acelaşi timp să te modelezi după aceste persoane, chiar dacă la început îţi formulezi cam ce vrei să-i înveţi, până la urmă te adaptezi. Fiecare vine şi cu alte întrebări şi binenţeles că acel curs pe care noi îl gândim de 10-20 de pagini, se transformă uneori în 30-40, în funcţie de nevoia persoanelor de vârsta a treia”, ne-a spus Antonela Sofia Barbu, manager proiect.
„Ziua internaţională a persoanelor vârstnice demonstrează încă o dată că în Mediaş, persoanele de vârsta a III-a sunt implicate în comunitatea noastră şi se bucură de atenţia celor tineri, arătând că niciodată nu este prea târziu să înveţi lucruri care te-au pasionat întreaga viaţă”, ne-a spus directorul Direcţiei de Cultură, Lucian Costea.
La rândul lor, bunineţii care au expus se bucură de această oportunitate de a-şi petrece timpul liber într-un mod cât mai util.
„Buninet este una dintre formele deosebite de socializare sau comunicare, de petrecere a timpului liber în cadrul municipiului Mediaş, dar mai ales în cadrul Bibliotecii St.L.Roth. Este una dintre activităţiile cele mai îndrăgite de către cei peste 500 de membrii care au trecut pe aici şi în mare măsură totul se datorează Domnişoarei Antonela, care are o pasiune şi o înţelegere extraordinară, cu toate categoriile de vârstă şi inclusiv cu bunineţii. Fac parte din prima grupă a bunineţiilor, de acum şase ani, de atunci nu m-am dezlipit de acest fenomen, împreună cu soţul meu, atunci când este disponibil. Emoţiile sunt întotdeauna la fel, pentru că orice lucru căruia îi acorzi importanţă include şi o doză de emoţii. Astăzi, mai mult ca oricând, emoţiile sunt dublate, pentru că este Ziua Vârstnicului, deci vorbim de a treia categorie în care mă încadrez şi eu. Mi-a făcut o plăcere deosebită să organizăm cu această ocazie expoziţia de fotografie, la care am lucrat împreună cu alte 4 persoane vârstnice”, ne-a spus Radu Veronica.
Proiectul „Buninet-bunicii învaţă să comunice pe internet’’ cuprinde cursuri de noţiuni internet, mesagerie electronică, comunicare prin Skype, cursuri de fotografie, Office Publisher, Movie Maker şi este derulat în fiecare an, la Bibliotecă, cu sprijinul municipalităţii medieşene, a Direcţiei pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret şi a Fundaţiei IREX.
Peste 600 de bunici au fost instruiţi în cadrul acestor cursuri şi au beneficiat de toate informaţiile primite prin intermediul Programului Naţional Biblionet.