Primul volum din Scrieri, cartea lui Francisc Nona, a fost lansat ieri la Sibiu, la Biblioteca Județeană Astra.
Scrieri este o colecție de texte scrise de Francisc Nona și publicate postum la Editura Eikon. Francisc Nona (Szekely), Feri, cum îi spuneau toți apropiații, a fost unul dintre absolvenții primei promoții, din 1996, a Facultății de Jurnalism, de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.
A fost jurnalist în Cluj și apoi a emigrat alături de soție în Noua Zeelandă. Aici a urmat cursurile Facultății de Literatură Engleză, de la Universitatea din Auckland. Ulterior a predat ca lector la aceeași universitate și a fost cercetător la Unitec Institute of Technology, cel mai mare institut de tehnologie din Auckland, Noua Zeelandă.
Soția autorului este cea care a adunat toate manuscrisele, notițele și însemnările autorului
”Scrieri”, cartea lui Francisc Nona, a fost lansată la 6 ani de la moartea subită a autorului. În ea sunt reunite texte extrem de diverse, unele dintre acestea finalizate, altele în lucru. Sunt publicate aici două romane neterminate, povestiri, viniete, experimente literare, cum ar fi cel de a creiona 365 de portrete literare ale unor oameni de pe stradă.
Scrierile lui Francisc Nona au fost transmise spre publicare editurii după ce au fost adunate de către soția sa, Mirela Szekely, prezentă la lansare alături de fiicele lor.
Ea a găsit între însemnările soțului său inclusiv dedicația pentru o viitoare carte. Aceasta apare în prezentul volum: ”Frumoaselor mele fiice, Mara și Ina, care recunosc o poveste bună atunci când o văd”.
Invitat să intervină telefonic la lansare, Ion Dur, profesor universitar sibian, a apreciat acest ”gest firesc, făcut deopotrivă din iubire, dar în același timp și dintr-o anumită responsabilitate pentru a pune în evidență dâra pe care a lăsat-o Feri în lumea aceasta.” Ion Dur este unul dintre profesorii de la Facultatea de Jurnalism din Sibiu, ce au fost apropiați autorului.
”Pe mine mă obsedează cărțile pe care nu am apucat să le citesc mai mult decât orice carte publicată” – Valentin Ajder
Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, remarca la lansarea cărții ”amplitudinea scrierii lui Francisc Nona, grija pentru detaliu, franchețea lui, pe alocuri cu o formă de je-m’en-fichisme”.
Chiar în forma lor neterminată, textele incluse în volum i se par mult mai ofertante. Acestea sunt un pretext pentru exercițiul mental al descoperirii finalurilor posibile. ”Pe mine mă obsedează cărțile pe care nu am apucat să le citesc mai mult decât orice carte publicată”, spunea Valentin Ajder.
”Scrieri – Momente efemere într-o multitudine de vieți”
Unele dintre ”Momentele efemere într-o multitudine de vieți”, sintagma ce apare în subtitlul volumului, au fost scrise inițial în limba engleză. Aceasta pentru că autorul dorea să stăpânească la perfecțiune limba țării adoptive.
”Scrierile” au fost traduse în limba română de Monica Necula. Coperta cărții include mărturisirea apartenenței autorului la România, chiar de la mii de kilometri distanță:
“… Un lucru curios mi s-a întâmplat chiar în momentul în care m-am decis să scriu textul de față. Nu mai folosisem limba română de mai bine de un deceniu. Vreau să spun: n-o mai folosisem pentru a scrie. Căci vorbitul mi se întâmplă în continuare în limba maternă, în proporție destul de semnificativă. M-aș hazarda să spun: cam 80%. Deci trăiesc, predominant, în limba care m-a făcut. Sunt, într-o oarecare măsură, încă acasă”.
Volumul Scrieri, de Francisc Nona, este primul dintr-o serie ce își propune să adune și să publice postum întreaga operă a autorului. La sfârșitul acestei săptămâni a fost lansat la Cluj Napoca, Sibiu și Brașov. Săptămâna viitoare va avea loc și lansarea la București. El poate fi achiziționat online, de pe site-ul editurii.