Dacă vă place Richard Wagner, sunteți așteptați la concert, joi, 24 octombrie, de la ora 19, la Sala Thalia. Doi artiști apreciați pentru interpretarea wagneriană vor veni la Sibiu pentru a concerta alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, respectiv soprana Lubov Stuchevskaja și dirijorul Matthias Fletzberger.
Potrivit organizatorilor, secvențe esențiale din creația lui Richard Wagner precum Preludiul și Moartea Isoldei din opera ”Tristan și Isolda” sau Ride of the Valkyries din ”Die Walküre” vor completa programul concertului programat joi.
Un cartoon muzical cu elemente care au stat la baza concepțiilor grafice marca Marvell va fi prezentat la Sala Thalia, în cadrul concertului.
„Tetralogia lui Richard Wagner urmărește aventurile zeilor, uriașilor, gnomilor și oamenilor, care luptă cu lăcomia și trădarea pentru a ajunge la un final izbăvitor. „Tristan şi Isolda” este cea mai profundă operă a lui Richard Wagner, creaţia care i-a obligat pe muzicieni să realizeze volume muzicologice, a zdruncinat „teribilul interzis” concepţia despre arta sonoră clasică, și nu în ultimul rând, l-a inspirit pe John Williams când a scris muzica pentru Star Wars. Estetica operei ,,Tristan şi Isolda” a declanşat multiple şi furtunoase discuţii. Este evidentă influenţa filozofiei lui Arthur Schopenhauer, autorul amplei lucrări în care se evidenţiază, în sens idealist, lumea ca o reprezentare a voinţei. Conceptul pesimist este evident”, spune Adina Zaharia-Dombi, consultant artistic la Filarmonica de Stat Sibiu.
Despre protagoniștii spectacolului de joi
Soprana Lubov Stuchevskaya s-a născut la Moscova, unde a început educația ei profesională de muzică la Ippolitov-Ivanov la Colegiul Muzical. Și-a continuat studiile la Școala de Operă din Royal College of Music din Londra și în privat cu renumita profesoară de canto Vera Roza. Din 2013, Lubov Stuchevskaya se întoarce adesea ca artist invitat în țara de origine, ea explorând noi roluri într-un repertoriu mai greu. Ea cântă la Moscova, St. Novosibirsk, Krasnoyarsk unde îndeplinește roluri majore wagneriene, cum ar fi Elisabeth în „Tanhäuser”, Senta în „Der Fliegender Holländer”, Isolde în „Tristan und Isolde” și rolul lui Salome în „Salome” de la Strauss.
În ceea ce îl privește pe dirijorul Matthias Fletzberger, el a lucrat în anii ’90 (printre altele) la Mozarteum Salzburg („Figaro”, regia Peter Ustinov), Opera de Stat Praga și Festivalul de la Viena („Flautul magic” 1991, „La belle Hélene” 1993); aceste două producții au fost înregistrate de televiziunea austriacă (ORF) și apoi difuzate prin Eurovision. Producția lui „La Serva Padrona” a lui Pergolesi a fost numită ca una din cele cinci „Opere ale anului 1991”. A dezvoltat conceptul muzical „Fascination Wagner” pentru Andreas Schager în cooperare cu Nharodní Praha în octombrie 2018. Din 2018 până în 2020 el este dirijor al primei producții sud-coreene a ciclului Inelul Nibelungilor din Wagner în Centrul de Arte Seul, pus în scenă de Achim Freyer.
Bilete pentru acest eveniment pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu din strada Cetăţii nr. 3-5, între orele 10-12 și 13-16 sau online pe www.iabilet.ro.
Stagiunea muzicală ”Beethovenescu” este realizată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.