Joi, 24 ianuarie, la Răşinari, copii şi tineri din Clubul GreenIMPACT „Cocoşul de munte” au organizat o şezătoare ca odinioară, în Muzeul Etnografic din localitate.
„Poftiţi la şezătoare” a fost gândit ca un spectacol de spiritualitate şi culoare locală, o alternativă inedită de petrecere a timpului liber, un eveniment plin de emoţie, de cântec, joc şi veselie, care a reunit meşteri talentaţi din zonă, cântareţi de muzică populară, bătrâni ai satului şi tineri dornici să descopere comorile trecutului.
„Ne-au fost alături artizanele locale Maria Dănoiu, Doina Bratu, Maria Borhină, Maria Ţichindelean şi Maria Hoadrea, prin mâinile cărora s-au învârtit fusul pentru tors lână şi iţele războiului de ţesut, Mircea Hanea, meşter cioplitor în lemn, nenea Pavel Diaconu “omul cu muzeu în casă” din Răşinari şi veteranul de război Ilie Răduţ din Rîu Sadului, care la cei 97 de ani ai săi este un adevărat tezaur uman viu. Poveştile lor ne-au întors în trecut, ne+au furat zâmbete şi ropote de aplauze, copiii şi tinerii din sală fiind încântaţi de minunăţiile pe care le-au auzit”, spun organizatorii.
Atelierele de pictură pe lemn, sticlă şi dans tradiţional au adus copilaşii din public alături de tinerii din Club, îmbinând talentul cu creativitatea, emoţiile cu dorinţa de a realiza cele mai frumoase amintiri din şezătoare.
Invitați au fost artiştii Călin Han, cu fluierul său magic şi Maria Bădilă Irimia, o voce de aur a unei răşinărence mândre, „fata lu’ Nelu Bădilă din Capu’ Satului”, după cum declara chiar ea, precum şi folkiştii Adrian Teodorescu și Doru Ciuban, care au reușit să facă publicul să cânte alături de ei, aducând emoție și bucurie în sufletele tuturor.
De la şezătoare nu au lipsit produsele de gastronomie locală, având în vedere că anul acesta este Regiune Gastronomică Europeană.
La eveniment a fost prezent și Cristian Grama, un turist care, alături de soţie şi cei doi copii, a trăit cu emoţie fiecare moment al evenimentului. „Super seară, super emoţii! Tradiţii pure, păstrate şi transmise mai departe cum n-am mai întâlnit vreodată! Felicitări pentru tot!”, a scris acesta pe pagina de socializare a Clubului.
„Prin acest proiect sperăm să creştem gradul de conştientizare a importanţei implicării tinerilor în educaţia antreprenorială verde. Experimentarea şi înţelegerea principiilor naturale ca sursă de inspiraţie necesară dezvoltării spiritului antreprenorial verde al copiilor, a reprezentat ţelul principal al proiectului nostru. Ca şi în cazul proiectului precedent al Clubului,pentru elevi învăţarea derivă din autenticitatea experienţelor, ei fiind implicaţă în activităţi reale de planificare, implementare, evaluare şi diseminare”, a declarat Alexandra Bega, unul dintre liderii Clubului.
Clubul GreenIMPACT „Cocoşul de munte” din Răşinari a împlinit un an şi este la al doilea proiect de promovare a patrimoniului cultural şi natural local, liderii săi, prof. Alexandra Bega şi prof. Ileana Carmen Dămean, susţinând şi îndrumând ideile şi activităţile tinerilor. Şcoala Gimnazială “Sava Popovici Barcianu” din localitate a fost şi este alături de aceşti tineri şi, alături de Primăria Răşinari, susţine activităţile pe care aceştia le realizează.