3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sibienii deschid expoziție în Senatul României, cu ocazia Zilei Naționale a Spaniei

Cele mai citite

30 de lucrări de gravură realizate de artistul Goya vor da viață celei mai noi expoziții ce va fi deschisă în Senatul României. Expoziția numită sugestiv „Goya, 275 de ani de la naștere, colecția av. George Șerban”, coordonată de dr. Alexandru Constantin Chituță, șef secție la Muzeul Național „Brukenthal”, va fi deschisă marți, 12 octombrie, la ora 13, și marchează Ziua Națională a Spaniei, precum și împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Spania și România.
Anul acesta, artistul spaniol Francisco de Goya este sărbătorit la împlinirea a 275 de ani de la naștere printr-o serie de evenimente și în România.
„Acestea au debutat în luna martie la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași unde a fost organizată expoziția cu lucrări de grafică din colecția av. George Șerban, apoi lansarea catalogului Goya. Expoziția a fost mutată la Muzeul Bistrița în luna iulie, unde a fost organizat și un cerc artistic, în cadrul căruia copiii și câțiva artiști au creat lucrări de pictură inspirați din temele artistului spaniol. Expoziția s-a bucurat de un succes extraordinar, fapt pentru care Excelența Sa domnul Ambasador Manuel Larrotcha, Ambasadorul Spaniei în România a dorit ca această expoziție să fie organizată și la București cu prilejul Zilei Naționale a Spaniei, lucru care se înfăptuiește acum cu organizarea acesteia la Senatul României. Expoziția prezintă publicului lucrări de gravură din seria „Tauromaquia, Dezastrele Războiului și Capriciile”. Ca artist invitat, avem trei lucrări de grafică Rembrandt realizate în decursul timpului. Această expoziție – eveniment așează România pe harta culturală mondială a instituțiilor care îl sărbătoresc în acest an pe artistul de la care ne-a rămas o serie importantă de lucrări dar și prin mesajul moral transmis, cel mai cunoscut fiind „Somnul rațiunii naște monștri”. Goya ne arată și astăzi că arta trebuie să se ridice împotriva erorilor și viciilor omenești”, a declarat curatorul expoziției Alexandru Constantin Chituță, de la Muzeul Național „Brukenthal” din Sibiu.
Colecționarul George Șerban: „M-a convins că acest proiect trebuie continuat!”
Cele peste 30 de lucrări de gravură realizate de artistul Goya sunt oferite publicului prin generozitatea renumitului colecționar George Șerban.
,,Succesul expoziţiei „GOYA 275 de ani de la naștere”, deschisă la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi și mai apoi la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, mi-a produs o reală satisfacție și m-a convins că acest proiect trebuie continuat. Concursul cu premii organizat cu elevii școlii de artă de la Bistrița-Năsăud care au executat lucrări, inspirați fiind de operele lui Goya, a fost, de asemenea, un eveniment de excepție care rămâne legat de aceasă expoziție. Am simţit în reacțiile vizitatorilor și a reprezentanților celor două muzee bucuria de a avea în orașele lor aceste gravuri GOYA pentru prima dată. Iar acum, cu această expoziție GOYA 275 de ani de la naștere, subsemnatul și dr. Chituță Alexandru – curator, suntem invitați să participam la cel mai important eveniment sărbatorit de poporul spaniol pe 12 Octombrie: Ziua Națională a Spaniei – Fiesta Nacional de España!”, a spus George Șerban.
Ambasadorul Spaniei în România: „Acesta este cel mai bun mediu pentru a sărbători 140 de ani de prietenie!”
Expoziția „Goya, 275 de ani de la naștere”, este organizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei în România. Excelența Sa Manuel Larrotcha. Ambasadorul Spaniei în România a declarat: ,,Doresc să-mi exprim cea mai profundă recunoștință Senatului României pentru găzduirea în incinta sa a acestei excepționale expoziții despre pictorul spaniol Francisco de Goya (1746 – 1828), unul dintre cei mai renumiți maeștri ai picturii mondiale, alături de Velázquez, Rembrandt, El Greco, Caravaggio sau Picasso, printre alții. Recunoștința mea se îndreaptă și către Ministerul Culturii din România, către filantropul român George Șerban, proprietarul colecției, și către Alexandru Constantin Chițuță care, în calitate de curator, a contribuit în mare măsură la aducerea expoziției la București, după ce a fost prezentată în lunile trecute la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, dar și la Complexul Muzeal Bistriței – Năsăud. Deschiderea acestei expoziții în această clădire emblematică din capitala României marchează nu doar împlinirea a 275 de ani de la nașterea lui Goya, ci și faptul că în urmă cu 140 de ani Spania și România au stabilit relații diplomatice, în perioada în care Alfonso al XII-lea era rege al Spaniei, iar Carol I rege al României. În pofida unor decenii dificile și turbulențe din secolul XX, ambele țări au reușit în cele din urmă să își recapete regimul democratic, iar Spania și România sunt astăzi mai apropiate ca niciodată, fiind parteneri în Uniunea Europeană și aliați în NATO, împărtășind un destin european comun. Acesta este cel mai bun mediu pentru a sărbători 140 de ani de prietenie, iar această splendidă expoziție este menită să facă parte din ea. Sper că bucureștenii se vor bucura de această expoziție unică”.
Expoziția organizată în Senatul României marchează și debutul relațiilor diplomatice Spania – România, la împlinirea a 140 de ani. În acest sens, senatoarea Anca Dragu, președintele Senatului României, a afirmat: ,,Încă de la începutul mandatului de președintă a Senatului mi-am afirmat dorința de a deschide cât mai larg porțile acestei instituții, atât fizic, cât și virtual. Această instituție nu trebuie să fie un loc închis, greu accesibil cetățenilor, ci trebuie să se bucure de o cât mai mare popularitate în rândul tuturor. Poate cel mai bun mijloc și motiv de a ne călca pragul este arta. Pentru că arta creează punți și făurește legături, între oameni și instituții deopotrivă. În acest context, în luna octombrie, găzduim în Senatul României expoziția “GOYA 275 de ani de la naștere’’, un vernisaj de gravuri semnate de Francisco de Goya, acest exponent marcant al Romantismului și al curentului Rococo care au dominat arta și cultura europeană în secolele XVIII și XIX. Organizarea expoziției ”GOYA 275 de ani de la naștere” la Senat are și o simbolistică aparte, aniversarea a 140 de ani de relații diplomatice dintre România și Spania, un adevărat partener strategic al României, atât prin împărtășirea de valori comune în cadrul NATO și Uniunii Europene, dar și prin faptul că aceasta găzduiește una dintre cele mai mari comunități de români din afara granițelor. Sper ca acest eveniment să unească și mai mult legăturile dintre aceste două țări spre binele cetățenilor din ambele state”.
Expoziția va putea fi vizitată în Senatul României până în data de 20 octombrie, fiind posibilă prin rezervarea turului turistic în Parlamentul României.
Expoziția este organizată de Ambasada Spaniei la București, Senatul României, Colecția av. George Șerban, Muzeul Național „Brukenthal” și Asociația Culturală „Octavian Smigelschi”.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect