3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

27 de benzi desenate cu”Eroii care au făcut istorie”, la Sala Thalia

Cele mai citite

Evenimentul ”Ziua Culturii în Capitala Culturii”, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, aduce pe Esplanada Sălii Thalia expoziția ”Eroii care au făcut istorie” realizată cu lucrările primite în urma concursului național dedicat artiștilor, organizat în cadrul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov 2020. 27 de benzi desenate originale, care cuprind în total 111 planșe realizate de către 26 de autori, vor fi expuse la Sibiu între 15 și 31 ianuarie.

 
Câștigătorii concursului ediției 2020 sunt artiștii: Cristian Păcurariu cu lucrarea ,,Decebal”, Gabriel Rusu cu lucrarea ,,Povestiri din Transilvania. Gelu, Dux blachorum”, Valentin Ionescu cu lucrarea ,,Peneș Curcanul”, Alexandra Gold cu lucrarea ,,Îi spuneau Moise”, Ionuț Popescu cu lucrarea ,, Pancho Villa” și Șleam Georgiana cu lucrarea ,, Traian Vuia”.
Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov, singurul festival BD cu tematică istorică din România, este produs de Asociația Forums alături de Muzeul Județean de Istorie Brașov și a avut parteneri principali pentru ediția 2020, Coresi Shopping Resort, revista HISTORIA, PostModernism Museum și Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov.
Expoziția B.D. outdoor ,,Eroii care au făcut Istorie” a fost lansată pe data de 18 decembrie 2020 în Piața Sfatului din Brașov, Sibiul fiind prima destinație din seria itinerărilor expoziției.
,,Cronologia” expoziției începe chiar în preistorie, cu o bandă desenată (autor Viorel Moraru) inspirată din desenele peșterilor, o lucrare despre o poveste prea veche ca să aibă un nume. O lucrare ,,modelată” în afara concursului scoate la lumină primul nume din expoziție: ,,Gânditorul de la Hamangia” (autor Octav Ungureanu). ,,Orfeu” și ,,Ghilgameș” (autori Emiliyan Valev și Stanimir Valev) deschid ,,galeria” BD a eroilor antichității, dominată de regii și războinicii de la nord de Dunăre (,,Regele Dromichete”, autor maestrul Șerban Andreescu; ,,Un mic ostaș”, autor Daniel-Eduart Buruiană; ,,Decebal”, autor Cristian Păcurariu). Între ei apare un ,,alt fel de erou”, Diogene, și un autor (Octavian Marinescu) cu ,,o poveste despre ultimul om din lume care s-ar descrie ca fiind un erou”. În negura timpului, basmele și legendele sunt mai ales ale învingătorilor. Istoricul și desenatorul Gabriel Rusu ,,corectează” această nedreptate cu o lucrare despre ,,Gelu, Dux Blachorum” (text Adrian Barbu). Apoi, Evul Mediu eroic pentru autorii români de BD este mai ales românesc și în expoziția de la Brașov puteți să îi vedeți pe Vlad Țepeș în celebrul ,,Atac de noapte” (autor Mihai-Valentin Pîrlitu), pe Ștefan cel Mare în bătălia de la Podul Înalt (autor Adrian Cocoș) și pe Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni (autor Mihai Alexandru Bălăiță)”, a declarat Nicolae Pepene, directorul festivalului, despre expoziția ,,Eroii care au făcut Istorie”.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect