3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

30 de olari vor găti pe vatră deschisă rețete tradiționale, în Muzeul ASTRA

Cele mai citite

Un târg al meșterilor olari va reveni, pentru a șaptea oară, la Muzeul din Dumbrava Sibiului. Este vorba despre „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară şi decorativă din zona Sibiului”, care va reuni anul acesta 30 de olari din România, Republica Moldova, Ungaria și Bulgaria. Târgul se va desfășura în perioada 17 – 21 iulie.
Olarii se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. La final, un juriu alcătuit din specialiști în olărit și gastronomie va desemna cei mai buni olari şi bucătari – olari.
„La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica din zona Sibiului), să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare, să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi la Mediaş, Hanul Greweln (19 iulie) şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate. În contextul desemnării Sibiului – ‘Regiune Gastronomică Europeană 2019’, considerăm deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă”, precizează Karla Roșca, muzeograf al Muzeului ASTRA.
Ateliere pentru toate vârstele
Târgul din Dumbrava Sibiului va debuta mâine la ora 9, cu o conferință internațională, deschisă publicului, ce va relata despre „Ceramica utilitară”. Evenimentul va avea loc în Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural.
Potrivit agendei târgului, atelierele experimentale de ardere a ceramicii în tehnica Raku vor fi organizate pentru public în zilele de joi şi sâmbătă, de la ora 19. Miercuri, sâmbătă și duminică, în Târgul de ţară se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz şi Teracota Mediaş.
Potrivit organizatorilor, demonstraţiile culinare se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber sâmbătă, 20 iulie, începând cu ora 10.
Surpriză culinară
În plus, vizitatorii vor avea parte și de o surpriză culinară. Asta pentru că olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă reţete tradiţionale bulgăreşti, maghiare şi româneşti, de la ciorbă săsească de fasole verde, la slambuc, gulaş cu fasole boabe, întinsoare bistriţeană, gulaş cu găluşte, supă de ceapă, coaste de porc cu rădăcinoase.
La Mediaș, se mănâncă gulaș unguresc și supă de prins flăcăii 
La Mediaş, vineri, începând cu ora 13, ei vor pregăti supă de varză, gulaş unguresc, tocană ungurească din spată de porc cu vin roşu, supă de prins flăcăii și gulaş cu carne de porc.
În ultima zi a săptămânii, publicul va putea să deguste ciorbă tradiţională de fasole boabe, gătită după o reţetă specifică zonei Sibiului. Tot duminică, de la ora 9.30, vor începe un târg și o expoziție cu produsele realizate în timpul demonstrațiilor, dar și ateliere de olărit interactive pentru copii și adulți. La ora 11, este programată decernarea premiilor.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect