12.9 C
Sibiu
duminică, aprilie 13, 2025

Cifrele Muzeului Naţional Brukenthal în 2015

Cele mai citite

Printre activitățile Muzeului Naţional Brukenthal din anul trecut s-au numărat peste 40 de expoziții temporare, 24 de proiecte și contracte arheologice, 3 proiecte cu finanțare nerambursabilă, iar anul 2016 începe cu o emisiune filatelică specială realizată de Romfilatelia, având ca subiect muzeul sibian. Ca recunoaștere a activităților desfășurate, în 2015 instituția muzeală a primit două premii internaționale: Travelers` Choice 2015/ Alegerea călătorilor în 2015, acordat de TripAdvisor și Premiul Lorenzo il Magnifico la Bienala de la Florenţa, acordat lui Ilie Mitrea.
Expozițiile temporare au acoperit teme diverse, precum artă, istorie, științe naturale sau geologice, și au fost ținute în sălile muzeului sau în alte spații. Printre expozițiile cele mai apreciate de public amintim Dürer după Dürer; Minoritatea germană din România – trecut şi prezent în Europa unită; 120 de ani de la deschiderea Muzeului de Istorie Naturală Sibiu (expoziţie aniversară); „Magia Restaurării” – 40 de ani de restaurare ştiinţifică (expoziţie aniversară); White Palace-Dark Story; În căutarea Sophiei și Abstracţii ritmice, expoziţia de pictură şi grafică semnată de Peter Connerth. Pe lângă expozițiile clasice, Muzeul Național Brukenthal a organizat și 4 expoziții online: 120 de ani de la deschiderea Muzeului de Istorie Naturala Sibiu; „Magia Restaurării” – 40 de ani de restaurare ştiinţifică; Aspecte ale civilizaţiilor bronzului şi fierului în spaţiul intracarpatic; În căutarea Sophiei.
Organizată de doi participanți principali și 11 voluntari, campania de conştientizare White Palace – Dark Story a reușit să prezinte publicului larg situația restaurărilor urgente pe care clădirea muzeului le necesită. Petiția organizată pentru restaurarea Palatului Brukenthal a fost semnată de 17.520 persoane, iar mesajele campaniei, diseminate în mediul online, au fost primite de peste 120.000 de persoane. În cadrul campaniei au fost organizate 4 evenimente (participarea la Târgul European al Castelelor Hunedoara, Noaptea Muzeelor în Palatul Brukenthal şi două expoziţii), 2 proiecte educative (împreună cu Liceul de Artă din Sibiu şi Departamentul de Jurnalism din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu) şi 4 scurtmetraje (3 filme în cadrul campaniei şi 1 film ce documentează desfăşurarea proiectului).
În ceea ce privește activitățile educative, Muzeul Național Brukenthal a făcut parte din Programul național Școala altfel și a organizat 18 proiecte proprii în cadrul cărora peste 17.000 de vizitatori au călcat pragul instituției. Numărul total de vizite la sediile muzeului şi în expoziţii deschise în alte spaţii: 403.555 vizite. Cele mai vizitate spaţii au fost: 1. Galeriile de Artă Europeană şi Românească, 2. Muzeul de Istorie Naturală, 3. Muzeul de Istorie, 4. Expoziţia Reptile vii.
La începutul anului 2016, Romfilatelia a anunțat că-i va dedica Muzeului Naţional Brukenthal prima emisiune de timbre din acest an, realizată sub genericul Iubeşte arta! Muzeul Naţional Brukenthal. Programul filatelic reuneşte patru tablouri ce aparţin pictorilor flamanzi, în cadrului unui proiect coordonat de prof.univ.dr. Sabin Adrian Luca:
Marinus Claeszoon van Reymerswaele (1490 – 1546), Sf. Ieronim în scriptoriu
Abraham Janssens van Nuyssen (c.1567 – 1632), Ceres, Bacchus şi Venus
Roelant Savery (1576 – 1639), Leul în faţa peşterii
Jan Fyt (1611 – 1661), Natură moartă cu fructe şi papagal
Proiectul cuprinde timbre în valoare de 4,70 lei, 5,00 lei, 7,60 lei şi 9,10 lei, disponibile spre vânzare din 6 ianuarie a.c., în magazinele Romfilatelia.
foto 13

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Încă un cutremur s-a produs în România

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 2:29, în judeţul Prahova.Seismul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect