Astăzi (n.r. marți, 3 iunie 2014), se împlinesc 747 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Mediaș. Potrivit Wikipedia, Mediașul este așezat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare, la o distanță de 39 km de Sighișoara și 41 km de Blaj. Cetatea săsească din Moșna se află spre Agnita, la 10 Km de Mediaș.
De asemenea, la 18 km de Mediaș se găsește stațiunea balneoclimaterică Bazna, atestată documentar din anul 1302. Stațiunea beneficiază de izvoare de apă minerală, bogate în săruri, nămol mineral și sare de Bazna. Distanța din Mediaș până în municipiul reședință de județ Sibiu măsoară 55 km.
Mediaș (în latină Media[4], germană Mediasch, în maghiară Medgyes, în dialectul săsesc Medwesch, Medveš) este un municipiu și al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu, Transilvania, România. Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Mediaș se ridică la 47.204 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 55.153 de locuitori
Câteva informații importante despre Mediaș:
Economie: Este un centru important de exploatare a gazului metan (din anul 1900). În secolul al XIX-lea, vechile centre meșteșugărești s-au transformat în fabrici și s-au produs aici primul cristal și primul email românesc.
Transport: Sistemul de transport public este compus din autobuze și troleibuze, pe lângă companiile de taxi. Prin oraș trec drumurile naționale DN 14 și DN 14A. Calea ferată face legătura directă cu orașele: București, Cluj-Napoca, Arad, Sibiu, Budapesta și Viena. Aeroporturi apropiate sunt cele din Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu Mureș.
Turism: Centrul istoric apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale din piața castelului sunt unice în Transilvania. Orașul are o vechime de peste 7 secole, fiind unul din cele mai vechi orașe ale României. În paginile romanului „Dracula”, scriitorul irlandez Bram Stoker menționează că, la nunta contelui valah, vinul a fost „cel auriu de Mediaș”. Mediașul și împrejurimile lui sunt și azi cunoscute, dată fiind faima vinurilor vechi de Târnave, simbol al stemei orașului, zona fiind supranumită în vechime „Țara Vinului” sau „Weinland”, așa cum apare în harta umanistului Johannes Honterus (sec. XVI).
Educație: În 2010, existau 10 școli generale și 5 licee. De asemenea, Universitatea Alma Mater are secție la Mediaș, iar din 2014 are și Școală Postliceală.
Sport: Orașum se mândrește cu echipa de fotbal, Gaz Metan Mediaș, care joacă în Liga I și cea de baschet:, Gaz Metan Mediaș, care joacă în Divizia A.
Cultură: Festivalul Internațional de Film al Europei Centrale (MECEFF).
Orașe înfățite: Glogow (Polonia), din 23 Octombrie 1992; Sopron (Ungaria), din 25 Octombrie 1993; Joure (Olanda), din 18 Decembrie 1995; Mineral Wells (Texas, USA), din 31 Noiembrie 2005; Dąbrowie Górniczej (Polonia), din 19 Decembrie 2011.
Mai multe detalii se pot afla de aici.