S-a încheiat cea de-a 44-a ediție a Festivalului Internațional de Jazz de la Sibiu, iar așteptările publicului numeros au fost pe deplin satisfăcute. Fapt care este adesea uitat, Sibiu Jazz este unul dintre cele mai longevive și importante festivaluri de jazz din lume. Născut în același an, 1970, cu cel mai important festival de jazz al lumii, cel de la Montreal, și la doar trei ani distanță de festivalul european cel mai cunoscut, cel de la Montreux, Sibiu Jazz a avut de îndurat blocajul cultural-ideologic al țărilor din spatele Cortinei de Fier.
Festivalul a început cu concursul studențesc de jazz, câștigătorii fiind desemnați pe 22 octombrie. Astfel, trofeul Sibiu Jazz Festival a fost a fost acordat C.A.L.I. Quartet (Cătălin Huțanu – pian, Alexandru Huțanu – Saxofon, Ioan Mantu – chitară bas și Lucian Rusu – tobe), premiul pentru Cel mai bun solist vocal a fost atribuit Amaliei Preda din Timișoara, iar formația Inocsenyka împreună cu Szabolcs Boldizsar la flaut și-au adjudecat premiul pentru cea mai buna compoziție.
„Să faci muzică este ceva mai mult decât să nimerești corect o înșiruire de note” – Alegre Corrêa, chitarist, vocalist, percuţionist şi compozitor brazilian prezent la festival.
Anul acesta Sibiu Jazz a adus nume importante ale jazz-ului mondial, reunind nenumărate stiluri și genuri, printre care latin jazz, avându-i ca reprezentanți principali pe Ramón Valle și Eli Degibri, jazz de avangardă și swing, interpretat excepțional de Chico Freeman, legendarul saxofonist de culoare din New York, jazz-ul experimental de fuziune între free jazz și funk – punk jazz – cântat de chitaristul vocalist septuagenar James Blood Ulmer, alături de New Jungle Orchestra, sau jazz-ul vocal plin de senzualitate și culoare al vocalistei portugheze Carmen Souza, obișnuită să interpreteze pe cele mai importante scene ale jazz-ului mondial, precum și Alegre Corrêa, artist brazilian multi-premiat la festivaluri din întreaga lume, inclusiv Montreux.
Dintre artiștii europeni, au fost prezenți pe scena sibiană Martin Reiter și saxofonistul și vocalistul belgian Nicolas Kummert, virtuozul pianist Peter Sarosi, aflat în fruntea tinerilor instrumentiști români. Din Polonia a interpretat Quartetul acordeonistului și compozitorului Jarosław Bester, care au încântat publicul cu o nouă serie de compoziții proprii inspirate din muzica clasică, jazz-ul contemporan și muzica klezmer.
“Ne bucură că am reușit să ducem la capăt în condiții de mare clasă și editia din acest an. Sperăm să ne vedem pentru a 45-a aniversare în perioada de tradiție a festivalului de jazz.” – Hilarius Johannes Konstantin Schmidt, directorul festivalului.
Pe lângă concerte, festivalul a oferit publicului proiecții de filme documentare, expoziții fotografice și un concert-concept în care jazz-ul live a întâlnit măiestria și creativitatea iei la IA SIBIU – Concept Store.