0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sibiul, la ceas de sărbătoare. Orașul a împlinit 830 de ani de la prima atestare documentară

Cele mai citite

Sibiul este în sărbătoare astăzi. 20 decembrie este ziua orașului de pe Cibin, astăzi Sibiul împlinind 830 de ani de la prima atestare documentară în diploma papei Celestin al III-lea din 1191.
Sub actuala vatră a oraşului au fost descoperite urme foarte vechi de locuire, vestigiile aşezării daco-romane numită Cedonia, arată Enciclopedia României. Potrivit sursei citate, în perioada 1141-1162, pe teritoriul actual al municipiului, şi-au făcut apariţia colonişti saşi. Prima menţionare documentară a localităţii a fost făcută la 20 decembrie 1191 cu numele Cibinum şi apare într-un document papal emis la Roma. A apărut mai apoi consemnată cu diferite nume – Prepositus Cibiniensis (1192-1196), Prepositus Scibiniensis (1211), Villa Hermani (1223), Hermannstadt (1366).
Conform site-ului oficial al Primăriei Sibiu, perioada medievală se caracterizează în Sibiu printr-o dezvoltare economică continuă, marcată de activitatea breslelor. Primele statute ale acestora (1376) enumerează 19 bresle (dintre care 13 activau în Sibiu) cu 25 meserii; Numărul breslelor a crescut treptat, în a doua jumătate a secolului al XVI-lea existând 29 de bresle, iar spre 1780 erau atestate 40, într-o perioadă în care deja crescuse considerabil rolul manufacturilor. Sibiul s-a dezvoltat în mod constant, devenind în secolele XV – XVIII cea mai puternică cetate a Transilvaniei şi unul din oraşele cele mai înfloritoare şi prospere. Cetatea Sibiului a fost invincibilă vreme de sute de ani, ea făcând faţă atacurilor venite din partea otomanilor, cele mai importante având loc în 1432, 1437, 1442 şi 1493.
Sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul celui următor au fost marcate de conflictele militare care vor influenţa şi evoluţia vieţii economice şi sociale din Sibiu. Ne referim aici, mai întâi, la evenimentele legate de campaniile lui Mihai Viteazul, la bătălia de la Şelimbăr (1599) şi la asediul la care este supus Sibiul între 1601-1603 de către trupele lui Sigismund Báthory. Peste mai puţin de un deceniu (1610) Sibiul este ocupat de armata principelui Gabriel Báthory. Odată cu înfrângerea turcilor de către austrieci la sfârşitul secolului al XVII-lea, Transilvania devine mare principat în cadrul Imperiului Habsburgic cu capitala la Sibiu.
Începând cu 1688, în Sibiu se instalează Comandantul militar al Transilvaniei care îşi va avea sediul aici până în 7 noiembrie 1918.
De altfel, puterea administrativă a noii provincii era exercitată de către un guvern (gubern) care şi-a avut sediul la Sibiu între 1692 – 1791 şi între 1850-1867. Sibiul era şi reşedinţa Guvernatorului Transilvaniei.
2007, anul în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană
În 2007, Sibiul a purtat titlul de Capitală Culturală Europeană.
În 2016, când Sibiul a sărbătorit 825 de ani de la prima mențiune documentară, trupa RYM și Asociația “Sibiu 1191” au lansat o melodie dedicată orașului de pe Cibin. Atunci, sute de sibieni au cântat alături de membrii trupei RYM versurile care au fost, în anul ce a urmat, imnul oraşului. Formaţia RYM a semnat piesa, în care se spune că Sibiul “e scenă cu mii de actori”, “Iar ceasul străvechi ne anunţă viral/ Că Sibiul e veşnic în plin festival”.
Astrid Fodor: „830 de ani de istorie, cu reușite și premiere!”
Astăzi, autoritățile locale și județene au transmis un mesaj de “La mulți ani!” orașului și locuitorilor săi.
„830 de ani de istorie, cu reușite și premiere, dar și cu perioade dificile care ne-au încercat și ne-au întărit! Sute de ani în care Sibiul a strălucit prin oamenii săi și prin ceea ce a realizat. Cred că Sibiul este special tocmai pentru faptul că istoria sa nu și-o păstrează doar ca un trecut de poveste, ci o aduce mereu în prezent. A integrat-o complet în viața sa cotidiană, căutând inspirație și bază pentru ceea ce clădește în prezent. Clădirile valoroase, pline de sute de ani de istorie sunt și astăzi vii, martori ai faptului că am știut să ne păstrăm patrimoniul și să îl punem în valoare. Sibiul cultural de astăzi își are rădăcinile adânci în oamenii de excepție ai trecutului unui oraș care a înțeles că prin cultură și educație o comunitate se dezvoltă mai frumos și mai sustenabil. De aceea, consider că Sibiul sărbătorește în 20 decembrie atât secolele de istorie care l-au format și i-au fost exemplu bun, dar și prezentul, suma a ceea ce am acumulat și a tot ceea ce orașul continuă să creeze. La mulți ani, Sibiu!”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Daniela Cîmpean: „Sibiul este o veritabilă capitală culturală!”
Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a subliniat că, de-a lungul istoriei oraşului, s-a dovedit a fi locul unde temerarii vremurilor au deschis primul spital, prima farmacie, s-a înfiinţat prima monetărie din Transilvania, a fost documentată prima şcoală de pe teritoriul actual al României, primul orologiu instalat în turn în ţara noastră, dar şi primul muzeu din ţară.
„Azi, Sibiul este unul dintre cele mai importante oraşe din România, este o veritabilă capitală culturală care prin tradiția conservată și prin istoricul deosebit îi cucereşte pe cei care îl vizitează, este gazda unor evenimente unice care i-au adus recunoaşterea întregii lumi, dar şi un oraş al viitorului, care a progresat constant atât din punct de vedere economic, academic sau social. La ceas aniversar, îmi doresc pentru Sibiu să fie preţuit de cei pentru care este – acasă, să fie mereu locul de început pentru cele mai frumoase proiecte! La mulţi ani Sibiu, şi sibieni!”, a transmis Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Ce mesaje au transmis muzeele Sibiului
Și instituțiile de cultură i-au urat viață lungă Sibiului. De pildă, Muzeul Național “Brukenthal” a făcut publică, pe pagina de Facebook, o imagine a Sibiului din 1808, fiind de fapt o lucrare realizată de Franz Neuhauser, însoțită de mesajul: ” 830 de ani de la atestarea documentara a orasului Sibiu! La mulți ani Sibiu! La mulți ani sibieni!”.De altfel, Muzeul ASTRA a publicat un mesaj pe pagina de Facebook cu prilejul aniversării Sibiului.
„Suntem martori la un ceas aniversar care ne aparține! Sibiul înseamnă cultură, istorie, arhitectură, turism, sport, educație, bun simț și adaptabilitate. Iar când vii în Sibiu trăiești pur și simplu toate aceste fapte! Nu întâmplător acest burg medieval este situat chiar în centrul țării. Nu întâmplător Muzeul ASTRA este în Sibiu, pentru că aici avem o ,,mică Românie”, cu tot ce poate ea să ofere mai bun lumii întregi! Sunt 830 de ani de când Sibiul reliefează normalul pe aceste plaiuri. Sunt 830 de ani într-un oraș care ne determină să rămânem uniți prin cultură! La mulți ani, Sibiu!”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect