Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă în această seară cu evenimente spectaculoase.
Astfel, de la ora 19.45, un ansamblu muzical breton inspirat din cimpoierii scoțieni revine în această seară pe strada Nicolae Bălcescu, pentru a reda „Tradiția ritmurilor bretone”. Grupul Bagad Roñsed-Mor a fost înființat în 1969 în Franța. Din 1981, sunt recunoscuți drept muzicieni de primă clasă și au câștigat de patru ori titlul „champion de Bretagne”. Potrivit organizatorilor FITS, artiștii au spectacole pe tot parcursul anului, atât în cadrul unor evenimente naționale, cât și internaționale, participând totodată la concursuri naționale, concerte, festivaluri specifice regiunii native, dar și de alte tipuri.
Ora 20 vine cu spectacolul de teatru „Cu ce vă servesc”, de la Filarmonica de Stat Sibiu, eveniment ce îi are în distribuție pe actorii Maia Morgenstern, Rodica Mandache și Chris Simion – Mercurian. La aceeași oră, la Biserica Fortificată Cisnădioara are loc „Fado de la A la Z”, la Biserica Romano – Catolică va fi „Gospel”, iar la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”, la Sala Etaj, „Jurnalul unui nebun”.
Jumătate de oră mai târziu, pe strada Nicolae Bălcescu, se va da startul unui „Carnaval în Festival”. Comparsa Los Cariocas din Spania va aduce pasiune, ritm și culoare specifice Carnavalului, iar pentru public, potrivit FITS, întâlnirea cu artiștii este întotdeauna o experiență de neuitat.
La 21.15, în centrul orașului va veni „DUNDU, păpușa uriașă”, un spectacol cu o păpușă iluminată, de mari dimensiuni, creată în anul 2006.
Francezii de la Les Colporteurs ajung „Cu respirația tăiată”, la ora 21.30, în Piața Habermann, iar în Piața Mică va fi circ, în „Să ne jucăm de-a circul”.
La aceeași oră, la Fabrica de Cultură se va juca spectacolul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, „Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, ce îi are în distribuție pe Ioana Cosma, Veronica Arizancu, Emõke Boldizsár, Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Ali Deac, Diana Fufezan, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Mariana Mihu, Adrian Neacşu, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Fabiola Petri, Daniel Plier, Gabriela Pîrlițeanu, Oana Marin, Cristina Ragos, Viorel Raţă, Vlad Robaş, Bogdan Sărătean, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Codruţa Vasiu, Pali Vecsei, Ema Veţean și Liviu Vlad.
În această seară mai sunt programate spectacolele „Crima”, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, de la ora 22, precum și „O lume nebună…”, în Piața Mare, al francezilor de la Plasticiens Volants. „La începuturi, Pământul era nelocuit, animalele trăiau libere, fără prezența vreunui om. Un pește tropical zboară nonșalant peste public, în timp ce un papagal de mare plutește în jurul unor plante uriașe. Apoi, vine un vas de coloniști. La sol, traversarea oceanului e susținută de figuranți, reprezentând „oamenii mici” ce mărșăluiesc. Odată ajunși la destinație, se naște un sat. Mai întâi, activitatea oamenilor reprezintă un izvor de fericire, fiind acompaniată de muzică. Apoi, se ridică hornuri uriașe, iar plantele și animalele dispar. La baza hornurilor, se ivesc capetele uriașe ale Molohilor care îi înghit pe lucrători. Urmează Godzilla, care ajunge la mal și își dezlănțuie furia. Va distruge totul! Nu au mai rămas decât câțiva muncitori. Apoi, auzim un cântec naiv de copil, un strigăt pentru viață și speranță. Logodnicele ploii răspund acestei chemări și încep să danseze în locul unde exista odată o plantă, iar aceasta crește la loc. Dansul continuă, iar vegetația se trezește la viață, cu puteri înnoite. Lumina se stinge ușor deasupra spațiului reînviat”, este descrierea spectacolului.
La ora 22.45, Piața Mare va fi animată de un concert Pépite, iar la ora 23, la CAVAS, se va juca „Pisica Verde”, al Departamentului de Artă Teatrală din cadrul ULBS.
Întâlnire cu Pippo Delbono și cu Fanfara de la Cozmești
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a continuat să surprindă și zilele trecute. Unul dintre cei mai importanți protagoniști ai zilei de ieri a fost Pippo Delbono, regizor, actor și creator neîntrecut de spectacole emoționante, care și în acest an „își va lăsa o frântură din suflet la Sibiu” – după cum spun organizatorii FITS – , odată cu steaua care-i poartă numele de pe Aleea Celebrităților. Ieri, la prânz, creatorul italian și-a lansat, alături de George Banu, la Habitus, cartea „Dăruirea de sine”, un volum de mărturisiri, cu imagini și cuvinte ce dezvăluie lumea și, totodată, pe sine, iar, mai apoi, pe scena de la Fabrica de Cultură – sala Lulu, publicul a avut ocazia să trăiască „Bucuria” („Joy”), alături de neobișnuiții artiști din compania de teatru a lui Pippo Delbono.
Un alt spectacol-eveniment care s-a văzut ieri și astăzi la FITS a fost „Fenomenul Woodstock” de la Thalia Theater, una dintre cele mai prestigioase instituții de gen din Germania, înființată în 1843. Structurat ca o adevărată lecție de istorie, „Fenomenul Woodstock” a pus față în față estul și vestul anilor ’60.
„Și străzile din Sibiu au fost animate de artiști și public și nimeni nu s-a lăsat impresionat de norii neprietenoși ci doar de talentul și creativitatea trupelor care au animat orașul: muzica Fanfarei de la Cozmești, dans cu Cia Jordi L. Vidal, circ cu Les Colporteurs, jazz colorat și culori vesele alături de Mademoiselle Paillette”, spun organizatorii FITS.
„Venezuela” și „Copacul care dăruiește”, în weekend
Sâmbătă și duminică, Batsheva Dance Company din Israel revine la FITS cu noua sa producție de dans contemporan, „Venezuela”, în care coregraful Ohad Naharin și dansatorii săi explorează dialogul și conflictul dintre mișcare și conținutul reprezentat de aceasta.
În plus, publicul este așteptat în continuare cu gânduri bune la „Copacul care dăruiește” – instalația luminoasă formată din gândurile bune trimise prin intermediul aplicației de mobil FITS2019 sau online, pe unicredit.ro/fits, unde fiecare mesaj este transformat nu doar în artă, ci și într-o donație din partea UniCredit pentru proiectul teatral „Tramvaiul Sibiu-Rășinari”.
Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziționate online sau de la Agenția Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17), deschisă în timpul Festivalului între orele 10-20.
FOTO: Dragoș Dumitru, Paul Băilă, Sebastian Marcovici