Într-una din pieţele centrale ale capitalei estoniene Tallinn, statuia Soldatului de Bronz Alioșa stă de strajă încă, de la o înălţime impunătoare. Cu pieptul plin de medalii şi puşca pe umăr, imaginea lui trezeşte nostalgii şi amintiri dureroase.
Cinemateca Astra Film prezintă joi, 13 martie 2014, de la ora 19:00, documentarul „Alioșa”, în regia lui Meelis Muhu, un studiu de doi ani al conflictelor, deseori violente, dintre cele două tabere rivale. Cele mai multe dintre monumentele ridicate în Estonia în timpul regimului sovietic au fost dărâmate după 1991, când ţara şi-a recâştigat independenţa, dar Alioșa a rămas.
Pentru naţionaliştii estoni, el este simbol al ocupaţiei sovietice cu represiunile sale sângeroase, iar pentru rezidenţii rusi, monumentul reprezintă unul dintre puţinele lucruri care îi mai leagă de patria-mamă, de aceea se adună în jurul său în fiecare an, de „Ziua Victoriei”. Atunci, Alioșa devine un pretext pentru desfăşurarea unor ceremonii ce ţin de memoria și identitatea unei colectivităţi.
Proiecţia are loc la Astra Film Cinema, în Piaţa Mică, nr 11. Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecţiei. Informaţii la telefon: 0751.166.516.
Cinemateca Astra Film este organizată de Astra Film, CNM Astra şi Consiliul Judeţean Sibiu.
A fost iniţiată în 2007 şi a făcut parte din programul Sibiu Capitală Culturală Europeană, cu titlul 365 de ferestre spre lume, fiind singurul proiect cultural cu desfăşurare zilnică pe parcursul întregului an. De atunci, mii de pasionaţi ai filmului documentar au avut şansa de a se întâlni cu producţii valoroase din întreaga lume la Cinemateca Astra Film din Sibiu.