0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Street Delivery Sibiu 2021: „Ne luăm orașul înapoi. Ieși cu noi la joacă?”

Cele mai citite

Organizatorii Street Delivery vin în 2021 cu noi propuneri de acțiuni și încearcă să ne convingă să vedem orașul „prin ochii copiilor”. Se pune accent pe jocuri, pe artă și pe importanța orașului pentru fiecare dintre noi. Sunt anunțate expoziții de artă în vitrinele Sibiului, amenajarea unei grădini urbane a copiilor, precum și evenimentul anual de eliberare a Pieței Schiller de mașini, cu transformarea străzii într-un muzeu de artă.

”Munca este joacă

Iubirea este joacă

Arhitectura este joacă

Orașul este joacă”

[Samata Masato]

Street Delivery Sibiu se uită anul acesta la oraș prin caleidoscopul copilăriei. Un loc unde ideile sunt jocuri și jocurile sunt serioase. Schimbăm perspectiva de la mare la mic. Batem străzile în căutarea unui oraș în care bunele practici sunt mărite, reproduse, aplicate, un oraș cu repere adoptate, cu spații deschise comunităților, un oraș văzut de copilul cu înghețata în mână, care vrea să alerge și să se joace.

În 2021, Street Delivery își pune pantalonii scurți, ia mingea la subraț și redesenează orașul așa cum am vrea să fie, cu tot ce-i nevoie aproape de casă. Accesibilizare, siguranță, locuri de joacă și de întâlnire. Strada mea, nu strada nimănui. Orașul nostru, nu al nimănui. 

De-a lungul întregii veri, din luna iulie până în toamnă, la final de septembrie, Street Delivery Sibiu propune o serie de microevenimente prin care va căuta prin joc răspunsul la marile probleme ale orașului acutizate de pandemie și la marile lui lipsuri. Unde ne mai întâlnim? Unde mai mergem la școală? Cu cine mai avem voie să ne jucăm? Ce-a mai rămas din ”hai afară”?

Prima dintre acțiunile propuse este o serie de expoziții care să ne îndemne să descoperim Orașul de Jos, cu o limonadă în mână, prin ochii artei. Urmând harta ArtTur-ului propus, ne oprim în fața vitrinelor cândva abandonate și zâmbim.   Vitrinele spațiilor Societății Urbana S.A de pe strada Faurului, 9 Mai, Ocnei și din Piața Mică prind astfel viață printr-un circuit artistic și turistic de-a lungul verii, prin implicarea elevilor Liceului de Artă, ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr.1 sub coordonarea prof. Laura Cândea și ai școlilor din Sibiu care au trimis lucrări realizate de elevi în cadrul provocării Orașul neplictisitor – orașul văzut prin ochii celor ce sunt la vârsta imaginației nelimitate și a curiozității nestăpânite, orașul în care ne-ar plăcea să trăim și pe care vrem să îl percepem ca pe un mare mușuroi ocrotitor, ca pe o oază de explorat, ca pe un întreg spațiu de joacă și de relaxare, orașul prietenos cu oamenii și cu natura, orașul surprinzător și inteligent, practic sau fantastic.  Harta turului, în format bilingv, prin care poți descoperi altfel o părticică din frumusețea orașului Sibiu poate fi găsită  la Centrul de Informare Turistică din Piața Mare.

Manifestul artistic continuă la mijlocul lunii iulie cu amenajarea unei grădini urbane a copiilor, unde cei mici vor descoperi universul grădinăritului, adoptându-și propria plantă pe care să o îngrijească zi de zi în scuar-ul de pe strada Suru, la intersecția străzilor Măgura și Lirei. Sub îndrumarea artistei Coralie de Gonzaga, copiii vor contribui practic la înfrumusețarea spațiului public realizând o pictură murală chiar în grădina dedicată lor.

Luna august va fi dedicată radiografierii cartierelor din Sibiu cu bucuriile și neajunsurile lor, într-o colaborare cu tinerii voluntari ai revistei Exercițiul 18. Acțiunea va rezulta în identificarea unor potențiale centre sociale și culturale în cartierele orașului, zone în care ne dorim să ne întoarcem cu povești și acțiuni inspirate din comunitate.

Iar luna septembrie va elibera din nou, pentru a patra oară Piața Schiller de mașini, însă într-un context inedit, diferit față de anii trecuți, transformând strada Arhivelor într-un muzeu de artă vizuală în aer liber. Tot luna septembrie va lansa o nouă provocare, leapșa, propunând un nou spațiu dedicat oamenilor în Sibiu – de dragul jocului, pe acela îl vom dezvălui doar atunci. 

O să ziceți: ”Street Delivery a dat-o-n mintea copiilor! Vor să transforme tot orașul într-un loc de joacă!”. De ce nu? Când nu-i asculți pe copii, nu te-asculți nici pe tine. Iar un oraș care nu e prietenos cu cei mici nu e deloc plăcut nici pentru cei mari. 

Copiii de azi sunt prima generație din ultima sută de ani afectată de o pandemie. Ce urmări va avea această izolare prelungită? Această rupere brutală de prieteni, colegi, rude? Încă nu putem ști, dar putem pune întrebările potrivite. Și pe cine să întrebi mai bine decât pe cei mici, pentru care un an sau doi din viață înseamnă o veșnicie? Când ai 10 ani, a sta închis în casă o zecime din viață e o tragedie greu de înțeles pentru noi, oamenii mari.

Vrem să dăm drumul la joc prin cartiere, să vedem orașul prin ochii copiilor, cu abilitatea lor minunată de a transforma orice creangă, orice colț de parcare, orice loc abandonat într-un regat fantastic. E timpul bucuriei, al (re)descoperirii și al recuperării.

Ne luăm orașul înapoi. Ieși cu noi la joacă?

Mai multe detalii despre manifestul Street Delivery Sibiu 2021 cu tema Leapșa pot fi găsite pe pagina de facebook/streetdeliverysibiu sau pe pagina de Instagram, Street Delivery Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect