0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Teatru nou pentru copii și adolescenți, în premieră la Sibiu

Cele mai citite

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” aduce, în premieră la Sibiu, un proiect de teatru educațional care explorează axa culturală România-Germania prin prisma teatrului pentru copii și adolescenți sub diferite forme de cercetare și expresie.

 
„365 de zile în Germania / 365 Tage in Deutschland. Teatru nou pentru copii și adolescenți” explorează o rută culturală ce implică realizarea unei cercetări despre migrație din punctul de vedere al copiilor și adolescenților în vederea scrierii unui text de teatru, traducerea de noi piese de teatru germane pentru copii și adolescenți în română, precum și invitarea autorilor acestor texte de a susține workshop-uri de scriere dramatică, atât cu profesioniști, cât și cu tineri din România.
„În felul acesta, dorim să oferim o panoramă asupra modurilor în care se poate iniția teatrul pentru copii și adolescenți: scriere de text nou prin cercetare, împrumutarea unor piese dintr-o altă cultură prin traducere, investigarea în laboratoare de creație a posibilelor abordări ale teatrului pentru copii și adolescenți prin workshop-uri”, spune Adrian Tibu, managerul Teatrului „Gong”.
Textul de teatru care explorează migrația din punctul de vedere al copiilor și adolescenților este un proiect de colaborare între Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, Mihaela Michailov și Radu Apostol. În acest moment este în curs de derulare și va sta la baza unui spectacol de teatru în 2021 la Teatrul „Gong” din Sibiu.
Seria de traduceri de noi piese pentru copii și adolescenți realizate de Ciprian Marinescu începe în acest an cu textele „De parcă aș fi hârtie“ de Daniela Dröscher, „4YourEyesOnly” de Esther Rölz și „8 tați“ de Tina Müller. Acestea vor fi prezentate prin rețelele sociale ale Centrului de teatru educațional Replika din București și Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu sub formă de spectacole lectură online în zilele de:
30 octombrie-1 noiembrie, Sibiu – Live streaming
30 octombrie, ora 18:00 – „De parcă aș fi hârtie” de Daniela Dröscher, regia Leta Popescu
31 octombrie, ora 18:00 – „8 tați” de Tina Muller, regia Radu Apostol
1 noiembrie, ora 18:00 – „4YourEyesOnly” de Esther Rolz, regia Ilinca Prisăcariu
5-7 noiembrie, București, spectacolele vor fi disponibile pentru vizionare timp de 24h
5 noiembrie, ora 19:00 – „De parcă aș fi hârtie” de Daniela Dröscher, regia Leta Popescu
6 noiembrie, ora 19:00 – „8 tați” de Tina Muller, regia Radu Apostol
7 noiembrie, ora 19:00 – „4YourEyesOnly” de Esther Rolz, regia Ilinca Prisăcariu
În cadrul proiectului, dramaturgele germane Daniela Dröscher și Tina Müller, dar și dramaturga româncă Elise Wilk vor susține ateliere online de scriere dramatică cu studenții mastratului de scriere dramatică din cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică UNATC București și cu elevi ai Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu.
Textele selectate au în centru teme și subiecte incomode, care problematizează fragilitatea unor experiențe de viață de multe ori insuficient conștientizate de adulți: maturizarea emoțională, descoperirea sexualității, relațiile tensionate cu cei apropiați, înțelegerea și acceptarea morții, desprinderea de părinți, izolarea și nevoia acută de spații intime, revolta împotriva unor norme și comportamente impuse.
Proiectul multianual „365 Tage in Deutschland / 365 zile în Germania“, curatoriat de Mihaela Michailov și Ciprian Marinescu, este realizat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în colaborare cu Centrul de Teatru Educațional Replika din București, Teatrul pentru Copii și Tineret GONG din Sibiu, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică UNATC București, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu și Goethe-Institut București.
Proiectul „365 Tage in Deutschland / 365 zile în Germania“ a avut un preambul la Berlin. Dramaturga Mihaela Michailov, regizorul Radu Apostol și mediatorul Ciprian Marinescu au întreprins o investigație în comunitățile românești din Berlin, investigație la finalul căreia au rezultat o piesă de teatru în interpretarea Esterei Stan, precum și o serie de video-uri realizate de elevii școlii Hector-Peterson din Kreuzberg și de adolescenți din comunitățile de români din Germania. Proiectul din Germania poate fi urmărit pe site-ul www.365-Tage-in-Deutschland.de și a fost realizat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, cu susținerea financiară a Fonds Soziokultur, a Goethe-Institut București, a Adminstrației Fondului Cultural Național, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Berlin și cu școala Hector-Peterson. Cercetarea fenomenului migrației din punctul de vedere al copiilor și adolescenților va continua în 2021 în România, iar textul scris de Mihaela Michailov în urma acestei cercetări va fi montat de regizorul Radu Apostol la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect