Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă miercuri, 2 decembrie, de la ora 17, spectacolul „Visând glasuri” după un concept de Nicoleta Lefter. Spectacolul este prezentat online, în cadrul „International Review of Creativity of People with Disabilities TON 2020” organizat de Wroclaw-West Cultural Centre (Polonia).
Centrul Cultural din Wroclaw implementează încă din 2002 un program internațional prin care oferă soluții de integrare pentru activități dedicate persoanelor cu diferite dizabilități, astfel încât să genereze alternative artistice unui segment lăsat de cele mai multe ori în afara sistemului. Spectacolul de la Sibiu reprezintă o premieră pentru România, fiind prima producție ce aduce pe scenă, în rolurile principale, doi copii cu deficiențe de auz.
„Visând Glasuri” este o călătorie senzorială în lumea surzilor, un performance ce explorează bogăția și plasticitatea semnelor într-o montare emoționantă ce vorbește despre oamenii din jurul nostru pe care îi cunoaștem prea puțin, despre vise și frici, într-un limbaj accesibil atât celor mici, cât și celor cu deficiențe de auz. Plecând de la universul emoțiilor copiilor cu deficiențe de auz, povestea descrie o suită de imagini, de stări și de asocieri foarte poetice ale felului în care sunt percepute sunetele, acolo unde ele nu pot pătrunde așa cum sunt. Filmarea Teatrului „Gong” din Sibiu îi aduce pe scenă pe Raluca Maria Șerbu și Emanuel Furdui, elevi la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 din Sibiu, alături de actorii Claudia Stühler, Claudiu Urse, Nicoleta Lefter și Paul Bondane. Pornind de la texte semnate de Ted Hughes și Lavinia Braniște, universul construit de Nicoleta Lefter este unul puternic vizual și poetic. Imaginarul acestui performance se articulează, totodată, prin forța animațiilor create de Paul Mureșan și prin muzica lui Claudiu Urse. „Lucrând la spectacol am realizat că limbajul semnelor este cel mai autentic și profund limbaj. Este emoționant să vezi sub ochii tăi cum se poate defini un om printr-un singur semn. Semnul pe care fiecare îl purtăm cu noi zi de zi și pe care nu îl conștientizăm.”, a declarat Nicoleta Lefter în timpul repetițiilor.
Spectacolul are o durată de 41 de minute și nu este recomandat celor cu vârsta sub șapte ani. Traducerea spectacolului din limba română în limba poloneză a fost realizată de Paweł Rutkowski (Institutul Polonez din București). Înregistrarea spectacolului va fi disponibilă gratuit timp de șapte zile pe prin intermediul http://www.ckwz.pl.