O carte în română și engleză și un stick cu 12 filme sunt ultimele produse realizate de specialiștii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, în cadrul proiectului cultural „Pop Up Tradiții”, menit să promoveze datinile județului.
Sibiul are multe povești de spus, tradițiile bunicilor și străbunicilor fiind încă vii în sufletele oamenilor și în lumea satului.
În același timp, însă, dinamismul prezentului îşi pune tot mai mult amprenta pe civilizaţia rurală, producând modificări ireversibile asupra patrimoniului tradițional și trecând obiceiuri în memoria latentă a comunităților. Pornind de la acest gând, specialiștii CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu marchează finalul proiectului cultural „Pop Up Tradiții”, prin două produse culturale, menite să asigure o privire în viitor pentru patrimoniul tradițional: un volum, dedicat publicului ce preferă să răsfoiască paginile unei cărți, și un Memory Stick pentru cei care se orientează spre informații din mediul digital.
„Volumul bilingv <Sibiul tradiţiilor/ Sibiu. Living Traditions> propune o incursiune prin obiceiuri legate de viața omului, tradiții de peste an, specifice calendarului religios și agricol, și prin creațiile ce fac faima meșteșugarilor din arealul județului Sibiu. Cartea este dedicată publicului larg, specialiștilor în cultură tradițională, precum și străinilor care vor să descopere patrimoniul imaterial sibian, prin intermediul textelor și al imaginilor reunite în cele 108 pagini”, explică specialiștii CJCPCT „Cindrelul- Junii” Sibiu.
Potrivit acestora, obiceiuri binecunoscute – Udatul Ionilor de la Tălmăcel sau Viftania de la Rășinari, din Mărginimea Sibiului, cercetări dedicate muncilor de odinioară – precum seceratul manual al grâului în Țara Oltului, cântece vechi de pe Valea Hârtibaciului, rețete de nuntă de pe Valea Târnavelor sau tradiții revigorate precum Boul cu Sânzuiene de la Topârcea – se numără printre temele propuse de cele 12 filme, cu caracter documentar, reunite pe Memory Stick-ul „Pop Up Tradiții”. La fel ca expoziția online „Pop Tradiții. Sibiu – Obiceiuri vechi pentru vremuri noi” (https://www.traditiisibiene.ro/expo_pop_up/), acest Memory Stick vine să faciliteze accesul la informație digitală pentru publicul obișnuit cu mijloace moderne de comunicare.
CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu, a derulat, începând cu luna iulie, proiectul „Pop Up Tradiții”, propunându-și să asigure o nouă perspectivă asupra patrimoniului tradițional sibian, prin documentarea, arhivarea și experimentarea acestuia, prin diferite medii de comunicare. Acest proiect cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, fiind realizat în parteneriat cu Primăria Comunei Gura Râului, Primăria Orașului Săliște, și Asociația Culturală „Ceata”.