Trei piese din patrimoniul Muzeului ASTRA fac parte din expoziția Salonului Național de Restaurare, eveniment organizat de Muzeul Olteniei Craiova. Potrivit conducerii instituției culturale, este vorba despre o ladă de zestre datată în 1904, o lădiță cu motive specifice săsești și un sfeșnic fetesc, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Salonul Național de Restaurare, un eveniment aflat la cea de-a XVI-a ediție, cuprinde, în acest an, trei piese din patrimoniul Muzeului ASTRA.
În primul rând, este vorba despre o lădiță cu motive specifice săsești, ce aparține centrului de pictură din Drăușeni, județul Brașov. Piesa prezintă inscripția cu numele proprietarului și anul confecționării GEORGI CARES: ANNO 1797, fiind restaurată de Gabriela Diaconu.
Sfeșnicul fetesc, ce datează din ultimul sfert al secolului al XVIII-lea – primul sfert al secolului al XIX-lea, face parte din cultura materială a locuitorilor din subzona etnografică Dealurile Clujului și a fost restaurat de Valentin Dumitrache.
Nu în ultimul rând, în cadrul Salonului este expusă și o ladă de zestre, datată din 1904, fiind un mobilier pictat românesc cu influențe săsești și restaurat de Emanuela Poenaru.
Conform CNM ASTRA, specialiști din 30 de instituții muzeale, centre universitare, institute de cercetare, direcții pentru cultură, arhiepiscopii, mănăstiri și societăți private sunt prezenți cu lucrări restaurate în cadrul Salonului de Restaurare organizat de Muzeul Olteniei din Craiova.
În Comisia de Jurizare pentru decernarea titlurilor de excelență în restaurare s-a aflat și un specialist al Muzeului ASTRA, conf. univ. dr. Geanina Ionescu, director al Direcției de Conservare și Restaurare. Centrul ASTRA pentru Patrimoniu.
„Salonul Național de Restaurare de la Craiova a concentrat de-a lungul anilor nume importante în domeniul restaurării patrimoniului pe toate tipurile de suport. Această acțiune este un exemplu de bune practici în domeniul restaurării patrimoniului național și universal. 94 de piese pe suport pictură, lemn și lemn policrom, ceramică / sticlă, metal, carte veche / document, textile / piele sunt expuse în cadrul Salonului de Restaurare de anul acesta. În funcție de gradul de dificultate și de intervenția propriu-zisă, s-au acordat titlurile de excelență de către membrii comisiei, pe fiecare tip de suport. Este de remarcat dăruirea cu care specialiștii se consacră muncii de restaurare a pieselor pe care trecerea timpului a pus pecetea degradării fizice, chimice și biologice, trezindu-le la o nouă viață. Este o acțiune destinată specialiștilor din domeniul restaurării, dar și publicului. Un act educațional, o cale prin care organizatorii au dorit să arate publicului ce se întâmplă în spatele unei expoziții, drumul pe care trebuie să-l parcurgă o lucrare până ce poate fi expusă. Vastul patrimoniu muzeal este departe de a fi valorificat integral, iar Muzeul Olteniei din Craiova încearcă, prin acest eveniment unic în țară, să pună în valoare parte din patrimoniul național.”, a declarat conf. univ. dr. Geanina Ionescu, Director al Direcției de Conservare și Restaurare. Centrul ASTRA pentru Patrimoniu.
Muzeul ASTRA a fost și premiat în cadrul evenimentului. La Gala Restaurării Românești, organizată de Muzeul Olteniei din Craiova în cadrul Salonului Național de Restaurare, s-a acordat „Titlul de excelență pentru restaurare lemn-lemn policrom” Gabrielei Diaconu, restaurator în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu Sibiu.