La Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, gastronomia tradițională face casă bună cu muzica și dansul. Din meniu fac parte zurek și rața confiată, asezonată cu muzica de petrecere a polonezilor, sushi și puiul teriyaki pregătit după rețeta originală japoneză, tochitura țărănească la ceaun, gustarea boierului și dansurile populare românești.
Săptămâna viitoare, Sibiul stă sub semnul culturii tradiționale, căci cea de-a 43-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” reunește peste 600 de artiști. Protagoniști sunt 13 ansambluri din țară și străinătate: „Wielkopolanie” – Polonia, „Jubilee American Dance Theatre” – SUA, „Souvenir” – Rusia, „Kizuna” – Japonia, „Sonechko” – Ucraina, „Călușarii” – Olt, „Cununița” – Satu Mare, „Timişul” – Timişoara, Școala de Dans „Ioan Macrea”, „Ardealul”, „Ceata Junilor”, „Veteranii Junii Sibiului” din Sibiu, precum şi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”. Împreună, ele transformă „Cântecele Munţilor” în manifestarea ce asigură dialogul intercultural prin spectacole în aer liber, parada portului popular, evenimente gastronomice, spectacole în spații neconvenționale și ateliere de dans. Festivalul este organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.
Seara românească
După rețeta de succes, binecunoscută de la edițiile anterioare ale „Cântecelor Munților”, preparatele tradiționale sunt savurate, alături de muzică și dansuri populare, într-o atmosferă plină de antren, în compania ansamblurilor participante în festival.
Junii Sibiului sunt cei care dau startul petrecerii, căci în debutul festivalului sunt gazda serii tradiționale românești. „În anul Centenarului, vă propunem o călătorie gastronomică și muzical-coregrafică prin regiunile istorice ale României, așa că meniul serii cuprinde: gustarea boierului, tochitură țărănească la ceaun cu mămăliguță și salată de murături, plăcintă de casă cu măr, țuică și apă. Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” va dărui publicului dansuri din Transilvania, Oltenia și Moldova, punctate cu cântece în interpretarea soliștilor: Robert Târnăveanu, Adrian Neamțu, Alina Bîcă, Oana Tomoiagă, Sînziana Ștefan și Izabela Tomița”, spune Silvia Macrea, directorul festivalului. Seara tradițională românească va fi organizată miercuri, 1 august 2018, ora 20, la Restaurantul „Cămara Boierului” al Hotelului Hilton. Preţul unui meniu este de 70 lei/ persoană, iar rezervări se pot face la telefon: 0726/264986.
Prânz japonez
Sâmbătă, 4 august, ora 14, suntem așteptați la un prânz tradiţional japonez, la Restaurantul „Cămara Boierului” al Hotelului Hilton. Ansamblul „Kizuna” ne propune preparate extrem de populare în Țara Soarelui Răsare: trei feluri de sushi – Futomaki, Hosomaki şi Chirashi; pui teriyaki – pregătit cu curry japonez, care îi asigură o aromă unică, și desertul shiratama dango cu trei arome diferite; nu vor lipsi celebra băutură sake, muzica și dansurile japoneze. Prețul unui meniu este de 60 lei / persoană, iar rezervări se pot face la telefon 0726/264986.
Bucate tradiționale din Polonia
Antrenul petrecerilor din Polonia va fi experimentat, alături de Ansamblul „Wielkopolanie”, în cadrul serii tradiționale, ce închide festivalul duminică, 5 august. Supa zurek, rața confiată servită cu varză roșie și topinambur, plăcinta de măr cu sos de coniac fac parte din meniul serii. La toate acestea se adaugă muzica și dansurile specifice regiunii Wielkopolska, parteneră a județului Sibiu. Seara tradițională poloneză se va desfășura la Restaurantul „Grand Hotel”, în 5 august 2018, ora 21, iar preţul unui meniu este de 60 lei /persoană. Rezervări se pot face la telefon 0740/453559, în limita locurilor disponibile.
Partenerii evenimentului sunt Cercul Militar Sibiu și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Evenimentele sunt finanțate de Consiliul Judeţean Sibiu. Acțiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu și cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național.