7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Trei spectacole folclorice, în weekend, în Piața Mare

Cele mai citite

Weekendul aduce trei spectacole în centrul istoric al Sibiului,  la cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munților”. Locurile disponibile pentru aceste spectacole au fost epuizate.

Festivalul „Cântecele Munților”, organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, se desfășoară, în 29 iulie-3 august, cu avizul DSP Sibiu, în conformitate cu măsurile privind prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19.
Potrivit organizatorilor, primele zile de festival au însemnat bucuria revederii cu publicul spectator la evenimente ce au îmbinat cultura tradiţională, cântecul şi jocul popular, cu gastronomia locală şi savoarea vinurilor de Cricova. Astfel miercuri, la Cămara Boierului, Junii Sibiului, Robert Târnăveanu, Răzvan Năstăsescu, Alina Bîcă, Nelu Albu și Adrian Neamțu au reamintit farmecul petrecerilor româneşti, cu bucate alese, vin de calitate şi momente de folclor.
Joi, Junii Sibiului au făcut demonstraţii de dans popular, în cadrul celor patru ateliere organizate în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, iar seara au oferit un adevărat regal folcloric, pe scena de la Târgul de Ţară. Muzica şi jocurile populare variate s-au îmbinat cu savoarea vinului de Cricova, într-un concept artistic semnat de Silvia Macrea. Şi-au dat concursul: Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” și soliștii: Stana Stepanescu, Bojidar Ciobotin, Robert Târnăveanu, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan, Alina Bîcă, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru şi Paul Ananie.
Spectacolul folcloric a fost transmis în direct pe paginile de Facebook Centrul Creatiei Junii Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii” Sibiului și Livestream România, bucurându-se de 120.000 de afișări ale postării.
Europa, Asia și America, în Piața Mare
Cântece din Europa, Asia și America răsună de azi până duminică, orele 19.00, în Piața Mare din Sibiu, acolo unde sunt programate trei spectacole folclorice și proiecții ale filmului aniversar „Cântecele Munților – 45 de ediții”.
În această seară, Junii Sibiului, gazdele festivalului, deschid mare târg în spațiul arhitectural de poveste din Piața Mare și pun în scenă spectacolul de teatru muzical coregrafic „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”. Regia și coregrafia spectacolului sunt semnate de Theodor Vasilescu și Silvia Macrea.
Sâmbătă și duminică, ritmurile românești se împletesc cu cele specifice altor popoare, grație ansamblurilor invitate în festival: Jepun Bali” – folclor indonezian, „Kazacioc” – folclor ucrainean, „Baladele Deltei”– folclor turcesc, „Banatul”- folclor sârbesc, „Mureșul”- Secția Maghiară, cu folclor maghiar, Formația „Pindu” – folclor aromânesc, „Plaiurile Pojorâtei”, Taraful „Obcina” – folclor românesc, „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Ceata Junilor” – cu folclor românesc și momente muzical-coregrafice din patrimoniul cultural universal.
Locurile disponibile pentru reprezentaţiile din Piaţa Mare a Sibiului, au fost epuizate. Spectacolele se vor difuza pe canalul public de televiziune, la o dată ce va fi comunicată ulterior.
Dans și în Muzeul ASTRA
Publicul este poftit, în continuare, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, sâmbătă şi duminică, pentru a se bucura de spectacole folclorice şi pentru a învăța paşi de dans, în cadrul atelierelor organizate chiar în incinta gospodăriilor. Astfel sâmbătă, 1 august, ora 11, Ansamblul de Jocuri „Kazacioc”, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”, Călin Brăteanu și Taraful „Obcina” evoluează pe scena de la Târgul de țară, promovând diversitatea culturală a Bucovinei. Începând cu ora 12.30, la Gospodăria-atelier de olari din Marginea, judeţul Suceava, jocurile din străbuni se deprind în cadrul Atelierului de dansuri tradiționale din Bucovina.
Duminică, 2 august, ora 11, publicul are ocazia să descopere paşi de dans specifici Dobrogei, la atelierul găzduit de Gospodăria de pescari cu moară de vânt, Mahmudia, judeţul Tulcea. Accesul la atelierele de dans se face pe bază de programare telefonică, la numărul 0745/ 588003, în limita a 20 persoane.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect