În perioada 8-12 mai 2014 Colegiul Agricol „D. P. Barcianu” a fost gazda unei delegații formată din 5 profesori de la Lycée les Vergers, instituție de învățământ liceal de profil agricol din Dol-de-Bretagne (Franța). Ei sunt Philippe Pinot, manager de proiect, prof. Nathalie Carpentier, responsabil proiecte internaționale, prof. Soizick Mainsard responsabil filieră comerț, prof. Marie Gwanaelle Bobon, responsabil filieră serviciu la persoană și responsabil prof. Franck Pichon, filieră agricultură. Acțiunea este cea de-a doua în cadrul proiectului internațional „Collaboration européenne pour une réussite professionnelle”.
Scopul principal al venirii lor a fost încheierea, în cadrul parteneriatului cu liceul agricol sibian, a unor convenții de practică cu agenți locali din județul nostru, pentru elevii francezi. În această idee mai multe cadre didactice ale colegiului sibian printre care prof. Muguraș Popescu, directorul liceului, prof. Mindora Beza coordonator proiect, prof. Lavinia Stanciu, prof. Cristina Moraru, prof. Vlad Tănase, prof. Popa Diana, prof. Bădilă Daniel, prof. Mihaela Popoviciu și Ioan Iancu, șef fermă i-au însoțit pe francezi în timpul vizitelor profesionale la câteva ferme din județ, precum și la Căminul pentru persoane vârstnice de pe George Coșbuc. Agenții locali s-au arătat deschiși propunerii de a primi în practică elevi din Franța, dar și elevi de la Colegiul Agricol „D.P.B.” spre a-i pregăti pentru integrarea pe piața muncii după absolvirea liceului.
Astfel elevii de la Lycée les Vergers însoțiți de elevi de la Barcianu, voluntari ai Programului SNAC vor ajuta cadrele didactice și îngrijitoarele de la Grădinița cu P.P.22 (director Sandru Rodica), Creșa Nr. 4 ( Sofia Ichimoaia asistent șef creșă), Școala cu clasele I-VIII Daia-Roșia (învățător Ana Turcu) și Grădinița cu P.P.16 (educator Simona Anghel).
În afara vizitelor de teren, profesorii din Franța au participat și la prezentări în limba franceză ale unor cadre didactice de la Barcianu, după cum urmează: prezentarea sistemului de învățământ românesc (prof. Diana Ticiu), lecții interactive cu elevii (prof. Maria Mihali, prof. Cristina Sima și prof. Remus Iacob), prezentarea firmelor de exercițiu susținută de elevi în limba franceză pregătiți de prof. Minodora Beza, Mihaela Popoviciu și Bianca Florea. Cu ocazia unei parade militare Cercul militar Sibiu a invitat grupul de profesori francezi să asculte o slujbă religioasă și fanfara militară.
„Invitații au apreciat modul în care se implică educatorii și profesorii din România în predarea și evaluarea elevilor, în ciuda lipsei fondurilor materiale și a salariilor mici. Totuși în ultima zi a sejurului echipele de proiect ale celor două licee au tras concluziile pozitive ale parteneriatlui, în cadrul unei mese rotunde: există multe puncte în comun între cele două școli, dar și multe lucruri și locuri de explorat de către partener.”, a spus prof. Minodora Beza, coordonator proiect.
Din planul de activități nu a lipsit, desigur, nici turismul în împrejurimi, dar și la Castelul Bran, la Herghelia Sâmbăta, la Păstrăvăria Albota, la Muzeul Hidroenergetic din Sadu și la Muzeul Astra, vizitele fiind asigurate de managerul proiectului, director prof. Viorel Muguraș Popescu.
Într-un cadru familial organizatorii și invitații au fost primiți în satul Daia de către Ana și Ioan Turcu și la Sadu, la familia elevului liceului agricol sibian, Ioan Muntean.
În viitorul apropiat elevii români și francezi se vor cunoaște virtual pe platforma eTwinning, dar și pe blogul comun al celor două instituții, urmând ca în 2015 să fie depuse mai multe candidaturi pentru Erasmus +, una dintre variantele la care coordonatorii de proiect vor încerca să găsească finanțare europeană, astfel încât cadrele didactice și elevii să beneficieze de schimburi culturale și profesionale în anii care vor urma.
Proiectul a beneficiat de susținerea Inspectoratului Școlar Judetean Sibiu, reprezentat de insp. Delia Stoicescu.