Articol de Cristina Voicu
Pentru o săptămână, în perioada 5-11 noiembrie, publicul sibian este invitat să participe la DATfest, festivalul organizat de către studenții Departamentului de Artă Teatrală din cadrul ULBS. Evenimentul are nouă secțiuni și va găzdui activități culturale diverse, de la spectacole de teatru și stand-up comedy, la flashmob-uri, lansări de carte, ateliere și expoziții. Tema ediției de anul acesta este Unitate – Unicitate.
Festivalul va debuta sâmbăta aceasta dinamic, printr-un Flashmob cu studenții secției de Coregrafie, pe Bulevardul Victoriei, în fața Facultății de Litere și Arte, la orele 17.00. Tot sâmbătă va fi lansat primul număr al revistei DAT, care va conține articolele studenților din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. ”Prin revista de anul acesta, ImproVizibil, ne este prezentat ceea ce se întâmplă în spatele scenei, inside-uri de la repetiții, în ce constă crearea unui personaj, realizăm care este munca depusă de către echipa organizatorică. Stăm de vorbă cu profesorii departamentului de artă teatrală, povestim subiecte fresh și aflăm cele mai haioase amintiri. Descoperim împreună partea nevăzută a vieții de performer, ce sacrificii trebuie făcute pentru a atinge performanța și care sunt bucuriile meseriei de artist”, a declarat Redactorul-șef, Iulia Fântână.
Spectacolele de teatru din DATfest 2022 sunt realizate cu studenții anilor II și III Actorie, I și II Master. Ele vor avea loc în Sala CAVAS, Facultatea de Litere și Arte și la Teatrul pentru Copii și Tineret ,,Gong”, sala parter. Pentru spectacolele de la Teatrul Gong, biletele sunt disponibile pe entertix.ro.
Lansări de carte
În cadrul Festivalului va avea loc și o lansare de carte: Antologiile Lansman – cele mai recente volume, publicate în 2022 la Editura Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Potrivit organizatorilor, volumele au apărut ”din nevoia de a oferi, în special, studenților-actori posibilitatea de a pune în scenă texte din repertoriul contemporan, care să le ofere șansa unor roluri egal distribuite”. Temele abordate sunt extrem de actuale, precum familia, statutul femeii în țările islamice, idealurile democratice și egalitatea de gen. Cele șase texte propun partituri fie pentru un actor, fie pentru un ansamblu mai numeros. Textele au fost traduse și editate de către Diana Nechit și Andrei C. Șerban.
”La lilieci” ajunge și la Mediaș
Unul dintre spectacolele din cadrul Festivalului, ”La lilieci”, coordonat de către Cristina Blaga -Tomuș, va avea două reprezentații și la Mediaș și Cisnădie, în 12, respectiv 13 noiembrie. Proiectul este un recital de poezie ce își propune să prezinte publicului universul poetic al lui Marin Sorescu și să determine actualitatea acestuia.
Mai multe detalii privind data și ora de desfășurare a activităților culturale găsiți pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086619726321