12.4 C
Sibiu
marți, aprilie 22, 2025

Vasile Mureșan și „Anotimpurile sufletului”

Cele mai citite

Sâmbătă, 3 februarie, de la ora 12:00 va avea loc vernisajul expozitiei „Anotimpurile sufletului” a artistului Vasile Mureșan, în sala de expoziții a Hotelului République, str. Lucian Blaga nr. 13.
Clujean prin naștere și formare, însă târgumureșean prin adopție și printr-o susținută activitate artistică desfășurată timp de patru decenii, artistul Vasile MureșanMuri pentru prieteni, se prezintă în fața publicului sibian cu o suită de peisaje care alcătuiesc o expoziție unitară, elegantă, de mare ținută. Această expoziție ne dezvăluie doar una dintre laturile unei personalități artistice extrem de complexe. Căci parcursul artistic al sculptorului și pictorului Vasile Mureșan însumează numeroase căutări tematice, stilistice și tehnice, materializate în ani de muncă și în sute de lucrări create.
A învățat la Liceul de artă din Cluj-Napoca unde a primit o valoroasă lecție de artă predată de merituoșii săi dascăli Ioan Mitrea, Constantin Ilea și Lazăr Anton, iar câtiva ani mai târziu,  si-a continuat studiile la Institutul de Arte plastice „Ion Andreescu”, secția sculptură. Din 1978 părăsește Clujul pentru a-și lua în primire postul de profesor de desen la Hodac, apoi la Târgu Mureș. Mai târziu se specializează ca muzeograf expert la Oficiul de Patrimoniu al județului Mureș. În paralel cu aceste activități, desfășoară o bogată activitate artistică, participând cu lucrări la expoziții în țară și în străinătate, în egală măsură ca mânuitor al dălții și al penelului.
Anul acesta, Vasile Mureșan împlinește patruzeci de ani de activitate artistică – pictură, sculptură, desen, poezie, la care se adaugă ani buni de activitate didactică sau muncă de cercetare în domeniul artei vechi românești. Toate acestea reflectă multilateralitatea unui OM care trăiește prin artă și pentru artă. Și nu numai prin arta sa ci și a celor pe care, de mai bine de 30 de ani, îi păstorește, îi formează și îi încurajează să se exprime prin artă, toate acestea făcându-le în calitatea sa de consilier artistic al Asociației Artiștilor Plastici din Târgu Mureș, dar  și de neobosit organizator de tabere de creație.
Expoziția deschisă la Hotel Republique din Sibiu ni-l prezintă pe Vasile Mureșan ca peisagist. Intitulate „Anotimpurile sufletului”, tablourile sale crează o lume proprie, plină de sensibilitate, care invită la bucurie.  Artistul se lasă sedus de un anume tip de peisaj, epurat de orice detaliu nesemnificativ, lipsit de orice prezență umană, însă îmbogățit cu alese armonii cromatice, specifice fiecărui anotimp în parte. În lucrările sale culoarea are propria sa viață: când puternică, când potolită, dar mereu subtilă, luminoasă, liniștitoare.
Artistul stăpânește și jonglează cu simbolistica culorii încântându-ne cu verdele subtil nuanțat al primăverii și albastrul transparent al cerului de vară, care ne induce speranță, optimism; cu ocrurile calde ale toamnei care ne dau un sentiment de împlinire, rodnicie; cu griurile imperceptibile și violetul care ne conduc la contemplație, reculegere.
„Deși culoarea are rol dominant în compozițiile lui Vasile Mureșan, ea n-ar putea trăi fără susținerea desenului tranșant, energic, viguros ce se limitează la redarea contururilor de arbori sau case. Sesizăm în compozițiile sale o perfectă simbioză între largi suprafețe cromatice liniștite și aglomerări de  tuşe nervoase sau structuri geometrice ferm delimitate  prin dezinvoltură, fapt ce dovedește că artistul este un temperamental, posesor al unei mari vitalități, dar și a unor mari frământări interioare.” Dr. Olimpia Coman Sipeanu, expert restaurator pictură
„Lucrările aparțin etapei influențată de pictura maestrului Mihai Bandac, caracterizată prin compoziții în armonie muzicală, în dominante cromatice și nonculori. Elementele din natură – peisaje, dealuri, sate, sunt doar un pretext pentru a realiza ritmuri și armonii. Artistul renunță la perspectiva cromatică și liniară, aducând totul în prim-plan.  Acest ciclu de lucrări, este conceput ca o trecere în timp a vieții, începând cu anotimpuri în tonuri calde,  culminând cu toamne aurii și arămii, continuând apoi cu ierni calme și reci, ansamblul fiind caracterizat de pasaje cromatice rafinate.” Lia Lupu– artist plastic
Vă invităm să vizitați expoziția „Anotimpurile sufletului”, pentru a vă bucura ochii și a vă încărca sufletul cu o doză, deloc neglijabilă, de frumusețe, expresivitate, sensibilitate și armonie. Va rămâne deschisă până în 10 martie și va putea fi vizitată zilnic între orele 11 :00 – 17 :00.
 


 
 
 
 

Publicitate
Ultimele știri

Decesul Papei Francisc. Planuri funerare și ritualuri de rămas bun

Decesul Papei Francisc, îndrăgitul lider al Bisericii Catolice, a întristat întreaga comunitate mondială. Suveranul pontif, în vârstă de 88...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect