0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Veniţi de luaţi lumină – Programul slujbelor ortodoxe de Paşti

Cele mai citite

Credincioşii ortodocşi mai au de parcurs doar câteva ceasuri până la cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului. În această perioadă, sunt comemorate prin momente liturgice speciale ultimele evenimente şi fapte din viaţa pământească a Mântuitorului Iisus Hristos: Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani, arestarea, judecarea şi condamnarea la moarte, Drumul Crucii şi Patimile Domnului, Adormirea Sa şi punerea în mormânt, coborârea la iad pentru răscumpărarea Evei, a lui Adam şi a drepţilor din vechime, Învierea Domnului.
Toate aceste repere din Săptămâna Patimilor au fost cinstite prin slujbe unice în anul bisericesc la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Sibiu şi în bisericile parohiale. Programul liturgic continuă în Vinerea Mare prin oficierea Vecerniei punerii Domnului în mormânt, de la ora 16:00, urmată de slujba Deniei Prohodului Domnului, de la ora 18, potrivit paginii web a Mitropoliei Ardealului.
În dimineaţa Sâmbetei Mari se va ţine rânduiala Ceasurilor şi Obedniţa, de la ora 7:00, urmată de Vecernia cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare (oficiată doar atunci, o dată pe an), de la ora 8:15. După-amiază programul se suspendă pentru ca fiecare să îşi poată face ultimele pregătiri şi să se odihnească înainte de noaptea Învierii. La ora 23:30, se va începe Canonul Sâmbetei Mari.
În Duminica Învierii, contrar aşteptărilor, nu se va oficia Sfânta Liturghie de dimineaţă, ca în celelalte duminici de peste an, ci se va săvârşi noaptea, pentru a se suprapune mai bine cu momentul real al Învierii Fiului lui Dumnezeu. Aşadar, în prelungirea Canonului Sâmbetei celei Mari, la miezul nopţii (duminică, ora 00:00) începe Slujba Învierii, ţinută în aer liber, unde toţi credincioşii sunt chemaţi să ia Sfânta Lumină. Apoi, se va intra în catedrală, pentru a participa la Sfânta Liturghie Pascală, începând cu ora 01:30. Slujba va fi condusă de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului, care va rosti şi cuvântul pastoral sau predica arhierească.
Apoi, când noaptea se îngână cu ziua, credincioşii se vor retrage la casele lor, următoarea slujbă având loc duminică după miezul zilei, la ora 13, numită Vecernia „A doua Înviere”, cu ocazia căreia se va citi capitolul evanghelic despre Învierea Domnului în toate limbile pământului, pentru a vesti bucuria Învierii tuturor neamurilor, pe care Biserica le cheamă la credinţă şi mântuire. Vor fi prezenţi la acest moment solemn toţi preoţii din parohiile Sibiului. Soborul preoţilor, urmat de mulţimea credincioşilor, va ieşi pe străzile cetăţii să vestească Învierea Domnului, la ora 14:00, pornind „Procesiunea Învierii” pe traseul Catedrala Mitropolitană – Piaţa Mare – Pietonala Nicolae Bălcescu – Parcul ASTRA – Catedrală.
Sibienii sunt invitaţi să participe la aceste momente liturgice unice din anul bisericesc, pregătind astfel cum se cuvine adevăratul „ospăţ duhovnicesc”, în spiritul autentic al Sărbătorii şi conform chemării Domnului Iisus Hristos, Care a spus: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4,4). Acest Cuvânt se regăseşte plenar în rugăciunile, predicile şi slujbele Bisericii, comunitatea credincioşilor, întemeiată de Iisus Hristos cu preţul scump al sângelui Său.
Cei care, din anumite motive independente voii lor („din binecuvântate pricini”), nu vor putea participa la slujbele din această perioadă, însă doresc să le asculte în timp real, o pot face accesând adresa de live streaming a Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect