-1 C
Sibiu
luni, aprilie 7, 2025

Violonistul Alexandru Tomescu revine în concert la Sibiu

Cele mai citite

Prima zi a lunii aprilie aduce la Filarmonica de Stat Sibiu vioara fermecată a lui Alexandru Tomescu. Artistul va susține un concert în 1 aprilie, începând cu ora 19.
Violonistul Alexandru Tomescu și legendara sa vioară Stradivarius revin la Filarmonica de Stat Sibiu. Sibiul este punctul de pornire al turneului „Wind, Water, Earth”, susținut de Alexandru Tomescu alături de pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ștefan Cazacu.
Programul cuprinde lucrări în primă audiție ale tânărului compozitor român Dan Popescu.
De la Sibiu, artiștii vor merge în concert la Cluj-Napoca, Brașov, Ploiești și București.
Cei interesați să parrticipe la concert pot găsi bilete pe www.iabilet.ro. Un bilet costă 50 de lei, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere de 50%, astfel că vor plăti 25 de lei.
Alexandru Tomescu și vioara sa
Alexandru Tomescu a dovedit că poate „îmblânzi” orice formă de muzică, mai ales după proiectul „Paganini – înger sau demon”, care a marcat un hotar în cariera lui. A fost momentul în care violonistul şi-a regândit identitatea şi care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câţiva ani, acela spre schimbarea percepţiei existente în România asupra muzicii clasice. De când a revenit în ţară, după studii în Elveţia cu Tibor Varga şi Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru a dorit să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora.
„După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private. A înţeles că neconvenţionalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovaţie este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier. A cântat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional. A cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici. Este suficient ca numele său să apară pe un afiş pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte de evenimentul respectiv”, se arată pe site-ul oficial al artistului.
Cu toate acestea, Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul instrumentului său.

Publicitate
Ultimele știri

BEC a intrat tare în campania electorală: a decis înlăturarea a zeci de materiale de pe TikTok și Facebook

Biroul Electoral Central a declarat ilegale zeci de materiale de campanie electorală aflate pe platformele TikTok şi Facebook.BEC a...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect