După 40 de ani, zăganul s-a întors la Sibiu. Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu a reprimit piesa de patrimoniu împrumutată Muzeului Județean Argeș încă din anul 1977, aceasta fiind expusă în expoziția de bază a muzeului, în zona „Alpinet”.
Gypaetus barbatus aureus Habl., cunoscut şi sub denumirea de vultur bărbos, este o pasăre de pradă diurnă caracteristică zonelor muntoase văzută ultima dată în secolul trecut în România. După ultima semnalare documentată, se pare că unul dintre ultimii zăgani care mai cuibărea în România, în Carpaţii Meridionali a fost văzut în 1933.
„Zăganul din patrimoniul Muzeului de Istorie Naturală Sibiu datează din 11 martie 1889 și aparține colecției Buda Adam, cu loc de colectare din Munții Retezat de pe Râul Morii, având lungimea de 115 cm, lungimea aripii de 79 cm, iar anvergura aripilor peste 200 cm. Piesa se află într-o stare de conservare bună având în vedere vechimea acesteia, stare care se datorează și atenției deosebite a colegilor noștri de la Muzeul Județean Argeș- secția Științele Naturii”, spune Ghizela Vonica, reprezentant al Muzeului de Istorie Naturală din cadrul Muzeului Naţional „Brukenthal”.
În prezent, exemplarul se află în carantină și va fi depozitat în colecția ornitologică a Muzeului până la următoarea expoziție temporară.