19 meșteri tradiționali, specializați, printre altele, în țesut, olărit, pictat icoane pe sticlă ori lemn, alături de restauratori, vor participa, în următoarele două zile, la un atelier derulat în Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul în Aer Liber. CNM ASTRA derulează, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, în perioada 28-29 aprilie, cel de-al doilea atelier „Charter in Regions”, al proiectului „Charter”.
Potrivit conducerii Muzeului ASTRA, de fapt, este vorba despre un workshop regional care are ca temă dezvoltarea și consolidarea patrimoniului cultural. În cadrul evenimentului participă 19 meșteri tradiționali (țesut, olărit, pictat icoane pe sticlă/ lemn, prelucrare lemn ș.a.) și restauratori care vor susține demonstrații practice. De asemenea, vor fi prezenți 25 de specialiști (profesori univeristari, muzeografi, manageri culturali), reprezentanți ai Autorității Guvernamentale și ONG-uri cu profil cultural. Dezbaterile și atelierele practice vor avea loc în Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul ASTRA.
„Atelierul regional este o oportunitate unică de a discuta despre sectorul cultural din zona Sibiului, în perspectivă europeană. Atelierul se va concentra atât pe patrimoniul din mediul rural cât și pe dimensiunea sa urbană. Prima zi (28 aprilie 2022) se va desfășura în incinta Muzeului ASTRA și va fi dedicată explorării dimensiunii rurale a patrimoniului cultural. Pe lângă discuțiile teoretice se vor desfășura și ateliere practice de prezentare a unor meșteșuguri. În ziua următoare (29 aprilie 2022), atelierul se va desfășura în centrul istoric al Sibiului și va aduce în discuție descoperirea utilizărilor urbane și a reutilizărilor în domeniul patrimoniului cultural regional. Discuțiile vor viza viitorul meșteșugurilor tradiționale, cu accent pe învăţare, formare, transfer de cunoștințe și certificare. La Casa Artelor va fi prezentat proiectul Muzeului ASTRA – Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA”, a explicat Ciprian Ștefan, directorul Muzeului ASTRA.â
Conform acestuia, în cele două zile vor fi abordate diferite aspecte legate de moștenirea culturală şi se vor contura o serie de scenarii pentru evoluţia domeniului şi recalificarea forţei de muncă implicate.
Alianţa „CHARTER” este un efort la nivel european pentru unificarea şi profesionalizarea sectorului patrimoniului cultural. Proiectul CHARTER reuneşte organizaţii şi actori cheie relevanţi pentru sustenabilitatea şi dezvoltarea sectorului pe întregul continent. Institutul Naţional al Patrimoniului reprezintă România în acest parteneriat amplu, compus din 47 de organizaţii din întreaga Europă.
Proiectul „Charter” vine să recupereze deficitul, la nivel european, în privinţa recunoaşterii – din punct de vedere statistic – a sectorului patrimoniului cultural şi, implicit, a impactului economic al domeniului. Potrivit reprezentanților proiectului, fără această recunoaştere, potenţialul semnificativ al sectorului patrimoniului cultural de a influenţa pozitiv consolidarea identităţilor culturale europene şi coeziunea social este irosit.