3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ziua Națională a Minorităților, marcată pentru prima dată de Filarmonica de Stat Sibiu

Cele mai citite

Pentru prima dată, Filarmonica de Stat Sibiu sărbătorește Ziua Națională a Minorităților. Evenimentele vor avea loc în perioada 17-19 decembrie, timp în care instituția va explora moștenirea minorităților naționale prin evenimente muzicale ce pun în valoare creații ale unor compozitori reprezentativi pentru diversitatea etnică a Sibiului, Transilvaniei și României.
“Sibiul este recunoscut drept cel mai important centru multicultural și multietnic din România. Este un exemplu de bune practici și în Europa. Filarmonica de Stat Sibiu, prin curajul programărilor artistice, calitatea și diversitatea invitaților, dă TONUL acestor tipuri de manifestări cultural-eclectice. Vă așteptăm pe toți, sperând nu doar să vă prezentăm culturi diverse, dar și să învățăm unii de la alții respectul pentru tradiția fiecăruia!”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Conform agendei evenimentului, primul concert va avea loc vineri, de la ora 19, la Sala Thalia, unde protagoniști vor fi Sorin Petrescu – pian, Marko Ristici – acordeon, Doru Roman – percuție. Invitat: Sorin Dogariu – pian. Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).
Din programul serii vor face parte lucrări de: Marko Tajčević – Trei dansuri balcanice; Norbert Petri – Die Vöglein, Volkslied; Jodál Gábor – Trei cântece secuieşti; Dimitrie Cantemir – Peşrev; Theodor Rogalski- Rapsodia țiganilor; Pancho Vladigerov – Daychovo horo; Arno Babajanian – Elegia; Béla Bartók – Două cântece slovace; Max Eisikovits – Rapsodia hasidică.
Evenimentele vor continua sâmbătă, de la ora 11, în Chimnița Filarmonicii, unde se vor auzi „Povești’n cânt și grai”. De fapt, este vorba despre un atelier de muzici tradiționale comparate, cu trupa Graiu și adresat copiilor și adolescenților. „Pentru că graiul este elementul de bază al limbii, cel cu care te naști, pe care îl auzi de pe când abia începi să vorbești. E depozitarul rădăcinilor noastre culturale, ne arată de unde venim. Și da, în afară de limbă, graiurile sunt și muzică și cânt, sunt arhetipuri mentale și sonore, sunt ritual și catharsis, izvorâte din cel mai visceral și sincer strat al ființei noastre. Ei bine, uneori rădăcinile sunt ramificate atât de profund, că se întâlnesc când te aștepți mai puțin. Despre aceste rădăcini o să vă povestim în graiuri muzicale de aici și de la sud de Dunăre, din inima Balcanilor, de unde vom descoperi împreună folclor în cele patru dialecte ale limbii române (daco-româna, aromâna, meglenoromâna și istroromâna), dar și de peste Ocean, mai exact din plantațiile de bumbac din sudul Statelor Unite de altădată. Nu în termeni de specialitate complicați, ci prin cântecele acelor oameni care își varsă năduful, frământările și dorurile la fel într-un field-holler (cântec de muncă „strigat”) afro-american ca într-o doină din Bucovina sau într-o cântare polifonică aromână. Oameni care, cu toate constrângerile traiului greu, au transformat durerea în act creator și au născut prin cântecele lor adevărate bijuterii stilistice, melodice și poetice pe care azi le numim patrimoniu. Pe acești creatori de patrimoniu – de la deținutul, muncitorul sau predicatorul afro-american la păstorul aromân, haiducul meglenoromân sau simplul țăran (neo-)iobag din spațiul românesc – cu greu mai ai unde să îi auzi azi, chiar dacă, de fapt, ei sunt și creatorii matricei muzicii de azi, de oriunde. Cum ajung ei la noi dincolo de timp și spațiu, ce ne transmit muzicile lor în prezent, cum le putem aborda și aduce în actualitate? Asta vom încerca să descoperim împreună prin prisma unor culturi muzicale tradiționale care, deși îndepărtate geografic, veți vedea că ne învață tocmai despre apropiere: muzica tradițională afro-americană (aflate la baza mai cunoscutelor blues și jazz) și folclor arhaic românesc de la nord, dar și de la sud de Dunăre”, arată organizatorii.
Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețul de 10 lei.
Graiu aduce muzica tradițională
Apoi, de Ziua Minorităților Naționale, Graiu aduce o altă față muzicală a Balcanilor, nouă și (stră)veche în același timp, prin prisma muzicilor tradiționale în graiurile romanității orientale de la sud de Dunăre, trăitoare și în România, mai cunoscute drept aromână, meglenoromână și istroromână. „Muzici epice, pastorale, de dragoste, de înstrăinare și de dor, din Tessalia, Pind, Meglen, Albania, Istria și chiar până în Dobrogea, cântate cu patos și emoție, într-o abordare instrumentală inedită ce îmbracă însă nealterate elementele de cânt vocal tradițional. Graiu (Alina Ciolcă – voce, Mac Marian Aciobăniței – chitară electrică, Adrian Chepa – percuții, bass, drâmbă) este un proiect ce reunește muzical și reinterpretează organic și electric muzici în graiuri din cele patru dialecte istorice românești (daco-româna și cele trei dialecte balcanice, două din ele în pericol de dispariție – aromâna, megleno- și istroromâna) într-o fuziune sonoră, stilistică și conceptuală cu muzica afro-americană de la rădăcinile muzicilor blues și jazz, ce integrează elementele de cânt tradițional regional nealterate de standardizări și le aduce în contemporan printr-o abordare muzical-instrumentală minimalistă dar semnificativă. Pentru că, de multe ori, less is more”, arată organizatorii.
Concertul susținut de Graiu Project va avea loc sâmbătă, 18 decembrie, la ora 19, în Sala Thalia. Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).
Junii Sibiului, în ultima zi a evenimentului
În cea de a treia zi dedicată etniilor minoritare, duminică, 19 decembrie, de la ora 19, la Sala Thalia va fi un spectacol de muzică și dansuri tradiționale din folclorul minorităților naționale, susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”. Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).
La 18 decembrie 1992 a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, „Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”. În țara noastră, pe 18 decembrie, este celebrată anual Ziua Minorităţilor Naţionale din România, adoptată în anul 1998 și ridicată la nivel de sărbătoare națională în 2017.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect