-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Oamenii de știință au creat aur de 18 carate din plastic

Cele mai citite

O echipă de cercetători elveției au creat o pepită de aur de 18 carate, din materiale sintetice. Acest nou tip de aur cântărește de până la 10 ori mai puțin decât cel tradițional. 
Cercetătorii Insitutului Federal Elvețian pentru Tehnologie din Zurich au creat o pepită de aur de 18 carate, folosind o matrice de plastic în locul elementelor de aliaj metalic. Într-un articol publicat în jurnalul Advanced Functional Materials și citat de publicația Mining, oamenii de știință au detaliat procesul descoperirii.
În locul unui element de aliaj de metal, precum compoziția aurului tradițional, ei au folosit fibre de proteină și un polimer de latex pentru a forma o matrice în care au încorporat discuri subțiri de nanocristale de aur. Au adăugat aceste ingrediente în apă și au creat o dispersie. Mai apoi au incorporat sare pentru a transforma dispersia într-un gel și au înlocuit apa cu alcool. Apoi, au pus gelul cu alcool într-un dispozitiv sub presiune, unde presiunea ridicată și dioxidul de carbon suprapresurizat au permis amestecul alcoolului cu gazul de dioxid de carbon. Atunci când presiunea a fost eliberată, amestecul s-a transformat într-un aerogel. Căldura a fost aplicată continuu pentru a căli polimerii de plastic, astfel transformând materialul și compactându-l în forma finală dorită, fără a pierde compoziția de 18 carate.
Aceast nou tip de aur cântărește de cinci, până la 10 ori mai puțin decât aurul de 18 carate tradițional. Aliajul convențional folosit pentru aurul mai ușor este format din trei pătrimi aur la o pătrime de cupru, cu o densitate de aproximativ 15 g/cm3. Aurul nou, sintetic, are o densitate de 1.7 g/cm3.
„Acest aur are proprietățile fizice ale plasticului” a declarat unul dintre autorii studiului, Raffaele Mezzenga. “Dacă o bucată din el cade pe o suprafață solidă, sunetul este la fel cu cel produs de o bucată de plastic. Dar sclipește precum aurul metalic și poate fi cizelat și lucrat în forma dorită.”
Potrivit lui Mezzenga, este posibilă până și ajustarea durității materialului, schimbând compoziția aurului sau înlocuind latexul din matrice cu alte plasticuri, precum polipropilenul, care ar putea fi folosit, dar doar la o temperatură specifică. 
Mai mult, forma nanoparticulelor de aur pot schimba culoarea materialului. „Ca o regulă generală, metoda noastră ne permite să creăm aproape orice aur ne dorim, respectând proprietățile dorite ” a mai spus Mezzenga.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Joi va fi ales viceprimarul Mediașului

Joi, 28 noiembrie, va fi ales viceprimarul municipiului Mediaș în cadrul primei ședințe a noului Consiliu Local.Ședința va începe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect