Marilyn Monroe, una din cele mai cunoscute personalități ale Hollywood-ului, are o poveste de viață nebănuită și fascinantă, relatează Cinemagia.
Norma Jean Baker (1 iunie 1926 – 5 august 1962) a avut o viaţă scurtă şi intensă, marcată însă de traume şi neîmpliniri ce i-au grăbit sfârşitul, însă au poziţionat-o pentru enternitate pe cerul „stelelor” din industria divertismentului. Iată 10 lucruri inedite şi mai puţin ştiute despre ea:
Nu a avut niciodată o familie. Și-a petrecut copilăria prin familii adoptive, orfelinate, fiind o victimă a abuzurilor sexuale și tânjind mereu după o legătură reală cu mama sa, Gladys Baker, bolnavă de schizofrenie. Odată devenită celebră, a fost sfătuită să spună că mama sa a murit.
S-a căsătorit la 16 ani cu James Dougherthy, o căsătorie aranjată, pentru că nu mai dorea să se întoarcă la orfelinat și nu mai avea cine să îi fie tutore. A divorțat patru ani mai târziu. Viitoarea soție al lui Dougherthy, a devenit mai apoi ofițer al LAPD, i-a interzis acestuia să vadă filmele în care apărea Marilyn Monroe.
Visul său a fost să devină actriță. Fotograful David Conover a fost cel care i-a deschis gustul pentru modeling și care a convins-o să îl părăsească pe Dougherthy, plus job-ul de la fabrica de muniție Radioplane, și să-și schimbe înfățișarea. Părul blond, silueta frumoasă și ambiția au dus-o pe platourile Paramount Pictures… Drumul spre celebritate nu a fost lin. Fosta Norma Baker, transformată în Marilyn Monroe, a avut un an de cumpănă, în care, din cauza unor contracte eșuate, a acceptat să joace și în filme pornografice. Din acea perioadă datează şi fotografia sa nud.
Își uita aproape de fiecare dată replicile. Avea întotdeauna alături un profesor de actorie – plătit regeşte, ca un actor principal – care era tamponul între regizorii nemulțumiți, pe care actrița îi sfida și îi exaspera cu întârzierile și dublele necesare pentru o singură replică. Cum actrița se și bâlbăia adesea – o problemă din copilărie – nu lipsea de lângă ea nici profesorul de dicție. Marilyn era timdă și extrem de anxioasă. „Pentru cineva atât de adorat de camera de filmat, era straniu cât de stresată devenea înainte de a se aprinde reflectoarele; iar treaba asta se traducea printr-o iritaţie care îi cuprindea tot corpul”, povestea un fost coleg de platou al actriţei, Don Murray.
Nu s-a numărat printre cele mai bine plătite actrițe. Pentru filmul Gentelmen Prefer Blondes, colega sa de platou, Jane Russel, a fost remunerată cu o sumă de 10 ori mai mare. Averea sa – de brandul Marilyn Monroe se ocupă acum Authentic Brands Group – a ajuns însă la sume impresionante, de peste 5 milioane de dolari anual. Într-un top al revistei Forbes din 2015, Monroe se afla pe locul șase al vedetelor care reușesc să facă o mulțime de bani și după moarte.
Nu era doar o „blondă prostuţă”. Îi plăcea să citească şi era interesată de istorie. Unul dintre eroii săi a fost preşedintele Abraham Lincoln. „A fost singurul american faimos care îmi semăna cât de cât, cel puţin în ceea ce priveşte copilăria”, a spus ea. La momentul morţii (36 de ani), cele două cărţi aflate pe noptiera sa erau „Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee şi o biografie a psihiatrului ei, Ralph Greenson.
Era interesată de spiritualitate. A trecut printr-o fază a sectelor creştine şi a trecut apoi la iudaism. Cu o viaţă interioară bogată şi venind în contact cu minţi luminate ale lumii, actriţa a ajuns să fie printre primele vedete practicante de yoga. A fost eleva lui Indra Devi, un star al Bollywood-ului cu origini suedeze şi ruseşti, care le-a mai instruit în arta yoga pe Greta Garbo şi Gloria Swanson.
Era fascinată încă din copilărie de Clark Gable, pentru că semăna cu bărbatul pe care mama sa îl indicase ca fiind tatăl său biologic. Au jucat împreună în The Mistfits, însă, cum producţia a fost afectată, ca de obicei, de întârzierile şi problemele sale, Monroe a fost extrem de abătută la moartea acestuia, care a survenit la doar 10 zile de la încheierea producţiei. Cu remuşcări că ar fi putut grăbi sfârşitul tocmai celui ce se luase locul, în imaginaţia ei, unei icoane a paternităţii, Monroe a plâns fără încetare două zile.
Moartea ei a cauzat o creştere a numărului sinucigaşilor în Los Angeles – s-a ajuns la 12 persoane pe zi. „Dacă una dintre cele mai frumoase şi minunate persoane din lume nu a avut pentru ce trăi, atunci nici eu nu am”, s-a găsit scris în mesajul unuia dintre cei care şi-au luat viaţa. Însă, dacă varianta sinuciderii vedetei este cea oficială, mulţi cred că aceasta a fost asasinată, datorită legăturii sale cu fraţii Kennedy, ale căror secrete le documentase în jurnalul ei.
Hugh Hefner va fi înmormântat lângă ea (criptele alăturate s-au vândut pentru milioane de dolari). Chiar dacă a apărut pe prima pagină a Playboy, Hefner nu a cunoscut-o niciodată. „Simt că am o dublă legătură cu ea, pentru că a avut un rol cheie în lansarea Playboy”, a declarat acesta.
Sursa: cinemagia.ro