0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Urmează o noapte epică pentru observatorii stelelor căzătoare numite Lyride

Cele mai citite

Lyridele, unul dintre cele mai vechi curente de meteori observate de pământeni, va atinge maximumul de activitate în noapte de 22 spre 23 aprilie, când vor putea fi văzute cu ochiul liber circa 18 stele căzătoare pe oră, dacă vremea va fi bună pentru observaţii.
Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, curentul de meteori Lyride este activ între 16 și 25 aprilie, ajungând în noaptea de 22 spre 23 aprilie la numărul maxim de meteori observabili cu ochiul liber în condiții ideale (lipsa norilor şi a interferenţei luminii artificiale sau a celei lunare).
Astfel, cei care vor privi cu atenţie cerul după miezul nopţii vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal, formate din particulele de praf rămase din coada cometei C/1861 G1 (Thatcher), atrase şi arse în atmosfera terestră odată cu trecerea planetei noastre printr-o zonă pe unde trecuse anterior cometa.
Condiţiile necesare pentru a vedea meteorii sunt la îndemâna oricărui amator, întrucât nu este nevoie de instrumente astronomice. Este de ajuns observarea cerului timp de minim o oră, dintr-o poziţie confortabilă, fără a privi într-un punct anume, în intervalul de timp dintre miezul nopţii şi răsăritul Soarelui. Meteorii pot apărea în orice direcție, însă cunoscătorii pot identifica locul aparent de provenienţă a acestora, situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra (perceptibilă înspre orizontul nord-estic). Acesta e şi motivul pentru care meteorii din perioada 16-25 aprilie se numesc Lyride, pentru că par a veni dinspre constelația Lyra.
Lyridele sunt unul dintre curentele de meteori cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.Hr.).
În afară de simpla observare a meteorilor, se pot face și observații științifice, în acest sens trebuind notate ora și minutul apariției, precum și strălucirea sa (comparată cu a altor stele). Cei care doresc să contribuie la centralizarea observațiilor despre curentul de meteori studiat, pot transmite rezultatele propriilor observaţii către Societatea Astronomică Română de Meteori.
Este de preferat ca observațiile să se facă din afara sau de la marginea orașelor mari, din cauză că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai fie vizibili. Un alt factor perturbator îl va constitui, în acest an, lumina Lunii, destul de puternică pe cer, la doar câteva zile după faza de Lună Plină.
Lyridele pot fi observate după miezul nopții, după ce radiantul a răsărit. În noaptea dintre 22 şi 23 aprilie, se vor vedea aproximativ 18 stele căzătoare pe oră, din locuri aflate în afara aşezărilor urbane.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect