Duminică prăznuim ziua de naștere a Bisericii. Ziua Cincizecimii.
Românii îi spun Rusaliile în amintirea unei vechi sărbători romane încreștinate de Biserica primelor veacuri. Pentru că Biserica Ortodoxă există de atunci, fără întrerupere, amintirea celor dintâi zile ale Bisericii ne aduce mereu dinaintea ochilor minții începuturile istorice ale propriei comunități creștine: apostolice prin propovăduirea care i-a marcat începuturile, în unitate cu Ierusalimul din care curge peste istorie și momentul pomenit în Apostolul zilei Cincizecimii, sfinte, prin Harul primit de cei peste care cădea, sub chip de limbi de foc, Duhul Sfânt.
Pentru că Mezii, consemnează istoria, Mezii erau locuitori ai Imperiul Medic, marele Imperiu Grec, acesta cuprinzând 35 de colonii, părți mici ale Turciei, sudul Italiei, părți mici ale Libiei, Sicilia, Dobrogea, părți mici ale Bulgariei, Corsica, Sardinia, o mică parte a Spaniei, mici părți ale sudului Franței, un arhipelag foarte mare, o mică parte a Rusiei, Crimeea și Grecia de astăzi. Și o spune nu doar Wikipedia. Prin mezi, dacă vreți, suntem, istoric, prezenți la aprinderea de Duh a Lumii.
O să spuneți că exagerez. Iar eu am să spun că avem nevoie, poate mai mult decât oricând, de a reevoca plierea Duhului pe fiecare neam al lumii, fiecăruia dintre reprezentanții acelei națiuni vorbindu-i Dumnezeu în limba lui. O grijă Dumnezeiască uitată de apologeții deznaționalizării lucrării Duhului Sfânt. Sau de cei care cred că el funcționează doar în spațiile apusene ale culturii și creștinătății. E limpede că pe ucenici, în ciuda atenționărilor repetate ale Mântuitorului că va trimite Duhul Sfânt, Duhul Adevărului, care-i va învăța toate, Pogorârea Duhului Sfânt îi ia prin surprindere.
Pentru a sublinia că El este un dar, nu un produs propus națiunilor și oamenilor, un Mediator nu un element negociabil cu sagacitatea specifică unui neguțător. Limpezimea Lui face transparentă lumea, redă frumusețe locurilor urâțite de om, dăruiește bunătate inimilor înghețate în răul de iarnă al urii. Nu căutați numai la profunzimile ascunse ale lucrării Duhului Sfânt în lume.
Vedeți cum lucrează în inimile și viețile voastre. Fiecăruia ne vorbește pre limba sufletului nostru. Nu fiți surzi la Duh și orbi la sfințenie! La vremea de acum ce ne prăduiește Rusaliile, cereți să vedeți lucrarea Duhului Sfânt în viețile voastre, făcându-Vă vii, făcându-Vă Biserică. Fiecăruia pre limba inimii lui!