Românii şi-au făcut un obicei din a-şi umple frigiderele cu produse alimentare mult prea multe şi care expiră înainte de a fi consumate. Asta susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în cadrul unei conferinţe. Dacă în ţări din vestul Europei, cum ar fi Franţa, risipa alimentară a fost declarată ilegală, în România autorităţile din Ministerul Agriculturii elaborează de aproape trei ani strategii pentru implementarea unui astfel de proiect şi nu au rezultate clare până în acest moment. În ţara noastră, în fiecare an 2,2 milioane de tone de alimente ajung la gunoi, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi.
Achim Irimescu recunoaşte că şi lui i se întâmplă să arunce mâncare şi că românii trebuie să îşi schimbe comportamentul alimentar.
„Omenirea va ajunge la o criză alimentară şi acest fapt a condus şi la orientarea către ceea ce se aruncă şi ceea ce se degradează, pentru că sunt două elemente diferite. Mai util ar fi să avem în vedere şi modificarea mentalităţilor, în România. Cred că România are capacitatea de a rezolva această problemă. Avem un grup de lucru la nivelul ministerului, format din 25 de entităţi publice şi private şi sper ca, pe termen lung, să avem rezultate în combaterea risipei alimentare.
Citește mai mult pe gandul.info
Publicitate




