De aproape 10 ani, Adriana Nedelea este una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de televiziune din România. Absolventă a Facultății de Jurnalistică de la Sibiu, Adriana vorbește într-un interviu pentru ziarul Sibiu 100% despre drumul parcurs pentru atingerea succesului în carieră, despre pasiuni, motivație și echilibru. În plus, vedeta dezvăluie lucrurile care o ajută să își mențină optimismul, precum și cheia reușitei în orice meserie.
Ce a implicat drumul de la absoventa Facultății de Jurnalistică de la Sibiu, în 2004, și premiul pentru cea mai bună prezentatoare TV din România, în anul 2012?
Cred că pasiunea fiecăruia dintre noi pentru ceea ce face aduce satisfacții. Cred că nu premiile în sinea lor sunt importante cât a te simți apreciat pentru munca ta. Am primit premiul cu emoție. Sibiul m-a făcut curioasă și m-a determinat în 2004, odată cu absolvirea facultății, să iau calea Bucureștiului, să îmi doresc să ajung în marile redacții de știri. M-am bucurat să fac parte din echipa Radio România. Enorm de multe lucruri am învățat la Adevărul, pentru ca apoi să mă îndrept către televiziune. Realitatea TV, o echipă minunată, acum Digi24 HD. Și nu cred că mai e nevoie să o spun: facem lucruri minunate la Digi24. Nu mă credeți pe cuvânt. Fiți atenți la informație, la imagine, la prezență, la atitudine și veți înțelege la ce mă refer.
Care consideri că sunt trăsăturile care te-au ajutat să atingi succesul în carieră?
Probabil că ambiția. Cu siguranță pasiunea pentru ceea ce fac. Pentru mine nu sunt importante clasamentele: cine e campionul, cine e cel mai bun, cine e numărul unu. Iubirea este vitală. Nu are nicio importanță unde ești, cine ești, ce faci, cu ce te mândrești, dacă nu iubești cu tărie ceea ce faci și dacă nu iubești oamenii. Cred în echipă, cred în capacitatea fiecărui om de a-l ridica pe celălalt, nu cred în cel mai bun și cel mai prost, în succes sau în insucces. Cred în oameni.
Te consideri o femeie împlinită?
Cred că sunt un om căruia îi place să trăiască și să fie mereu în mijlocul evenimentelor. Sunt un om curios, dornic să afle noi și noi informații. Da, răspunsurile, aflarea adevărului, clarificările, mă fac să mă simt împlinită. Este ceea ce mi-am dorit să fac.
Consideri că familia are de suferit în cazul unei femei de succes în plan profesional? Care sunt după părerea ta capitolele unde se pot face sacrificii?
Eu cred că familia are de suferit doar dacă lași să se întâmple asta. Cred în disciplină și înțelegere. Ar fi greu să mă convingă cineva că o femeie care are un job solicitant, de succes, e pe cale de a-și pierde familia. Nu m-aș referi neapărat la sacrificii care se fac, ci la ceea ce tu personal lași să se piardă.
Ce înseamnă pentru o femeie să ajungă la un echilibru în viața sa?
A ajunge să te cunoști pe tine însuți, a-ți cunoaște părțile bune, cele mai puțin bune, a te accepta, a te înțelege, a fi împăcat cu felul în care ești și a iubi: a te iubi și a iubi. Iată echilibrul!
Ce te motivează să mergi mai departe după un eșec, o dezamăgire?
Dorința de a trăi. Iubesc viața cu toată ființa mea și știu că viața nu e formată din succese și eșecuri. Ține doar de noi să ne trezim cu gânduri bune în minte. Nicio dezamăgire nu mi-ar putea răpi dorința de a mă bucura că trăiesc și că sunt sănătoasă. Nicio dezamagire nu m-ar putea face să cred că există ceva mai important pe lumea asta decât sănătatea.
Există anumite lucruri care te ajută să îți păstrezi optimismul în zilele mai grele?
Îmi plac plimbările lungi în aer liber, fac sport și asta îmi dă dinamism și încredere. Nu am un secret anume, fac lucruri accesibile tuturor, lucruri simple de care uităm de cele mai multe ori. Și dacă uitați “să ascultați” ploaia atunci… da, aveți o problemă și trebuie să schimbați ceva în viața voastră. Natura îmi oferă toată încrederea, puterea și optimismul de care am nevoie. Am copilărit la curte și n-aș putea în veci să uit de ploaie, de flori, de mirosul pământului, de animale, de cer, de pomi. E simplu.
Se spune că în viața multor oameni de succes există un moment, numit „amănuntul biografic”, acela fiind un moment cheie, un moment de răscruce, în care persoana a avut de luat o decizie definitorie pentru existența ulterioară. Pentru tine care a fost acel moment?
Cred că momentul în care am trecut din presa scrisă în televiziune. Un moment greu, dar am învățat atât de mult odată devenind reporter și apoi prezentator în televiziune. Este uimitor cum o cameră de filmat, în care nici nu știam să mă uit la început, creează o legătură atât de strânsă între jurnalist și telespectatori. Televiziunea este, uneori, ceva magic. Cu fiecare transmisiune reușită, cu fiecare interviu făcut ca la carte, cu fiecare emisiune pe care ai simțit-o a fi aproape perfectă, cu fiecare om căruia reușești să-i dezvălui bunătatea și generozitatea, tu, la rândul tău, devii un om împlinit.
Ai un model din punct de vedere profesional?
Colegii mei de la Digi24 HD. Îi admir pe toți, admir întreaga echipă, o echipă căreia i-a reușit și care își dorește să facă pe mai departe lucruri uitate de mulți jurnaliști. Dacă ar fi să mă refer și la jurnaliștii din afară, pot spune că o urmăresc cu drag pe Becky Anderson. Are un dinamism și un șarm aparte.
Cum preferi să îți petreci timpul liber?
La plimbare pe un drum lung, cu bicicleta alături, cu o carte bună în ghiozdan. Nici nu e nevoie de mai mult.
Dacă ar fi să le transmiți un mesaj absolvenților de facultate, care visează să atingă succesul în domeniile în care se formează, care ar fi cheia reușitei?
Iubiți-vă meseria și aveți încredere în voi! Că știți multe sau nu, e mai puțin relevant. Important e să vreți mai mult, să dovediți asta, să vreți să fiți mai buni și să iubiți spiritul de echipă. In presă, în televiziune este obligatoriu să faceți echipă.
Cum ți-ai dori să fie Adriana Nedelea percepută de telespectatori?
Așa cum sunt: iubind ceea ce fac, străduindu-mă să le aduc informația exactă, făcând tot ce-mi stă în puteri să le arăt și o altfel de lume, pentru că, da, printre multe altele, la Digi24 căutăm oameni, oameni care au curajul să iasă din mulțime și să hotărască pentru ei înșiși și pentru cei din jur, oameni care fac bine necondiționat. Căutăm exemple, asta mi-aș dori să vadă telespectatorii noștri și, mai
mult decât atât, ne dorim să ne ajute să îi găsim pe acești oameni.
Iar de oamenii din jur?
La fel. Îmi doresc să vadă în mine aceeași dorință de a face lucrurile mai bine si de a scoate in evidență ceea ce este bun în oameni, ceea ce este adevărat într-o informație, ceea ce este relevant.
Ai un motto care te definește?
Cred că cel mai rău lucru este atunci când ne străduim să atingem perfecțiunea, uitând, de fapt, să fim noi înșine. Important e să ne bucurăm chiar și de durere, chiar și de înfrângere dacă așa a fost dat să fie. Andre Agassi avea o vorbă în autobiografia apărută acum ceva ani: ura mă îngenunchează, iubirea mă ridică. O carte absolut fascinantă despre luptă, ambiție, curaj. Eu, una, îl cred pe cuvânt.