„Copilăria e cadoul pe care ni-l dă viața.”(Horatiu Malaele)
Roni Jay, o cunoscută scriitoare americană și consultant specializat pe probleme ce țin de relațiile copii-părinți, vorbește într-una dintre cărțile sale despre cele 10 principii esențiale în educația unui copil. Iată așadar, câteva lucruri importante de care să ținem cont atunci când ne dorim să le oferim copiilor posibilitatea să devină adulți echilibrați și dezvoltați armonios din toate punctele de vedere.
1. Construiți o lume cu baze solide
Copiii au în primul rând nevoie de încredere și siguranță. Dacă le oferim convingerea că trăiesc într-o lume solidă și stabilă, este mult mai ușor pentru ei să nu se teamă pentru locul lor și să adopte o atitudine în concordanță cu această lume. În primul rând, trebuie să se simtă bine în propria piele, să se simtă acceptați, să le amintim că viața înseamnă atât victorii, cât și înfrângeri și să le arătăm că pot face mai multe decât își imaginează și că noi credem în ei.Veți forma astfel o persoană care va face față cu brio lumii și care va putea rezolva toate problemele vieții de adult.
2. Oferiți puțină magie
Cei mici simt că totul este posibil, fără să țină cont de logică. Pentru aceștia, pisicile pot zbura, vrăjitoarele pot ateriza pe mătură în orice moment, luna zâmbește sau oricine se poate transforma într-un supererou. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, magia se pierde, iar cu cât lumea e mai apăsătoare, cu atât imaginația sărăcește. Este important totuși să le întreținem spiritul creativ, iar magia să dureze cât mai mult posibil. În fapt, copilăria tocmai asta înseamnă, mai multă libertate față de constrângerile din realitate și răspunderile vieții de adult.
(Exemple de lucruri care îi ajută pe copii să păstreze magia cât mai mult posibil: poveștile dinainte de culcare, surprizele, jocurile de imaginație, mersul la teatru, locurile vechi:ruine, castele, picnicurile, explorările și micile aventuri).
3. Arătați-i cum să deosebească binele de rău
Este important ca cei mici să știe când greșesc. Explicați-le că nu e nicio problemă că greșesc, însă e bine să deosebească binele de rău în orice situație, adică să poată face alegeri corecte din punct de vedere moral. Părintele are rolul să îl învețe pe copil, încă de la vârste foarte fragede, care sunt comportamentele și alegerile corecte, pentru ca atunci când crește să știe cum să acționeze. Așadar, insuflați-le copiilor valori corecte, învățați-i să își asume răspunderi și fiți un exemplu bun de urmat.
4. Învățați-l să gândească
Copiii vor fi bine pregătiți pentru viață dacă pot gândi singuri. Capacitatea de a face raționamentele necesare pentru a lua anumite decizii și dezvoltarea unor argumente personale sunt niște abilități esențiale în formarea copiilor. Chiar dacă școala și viața îi ajută să se dezvolte în această direcție, părinții pot face cu adevărat diferența, încurajându-i să gândească singuri și, mai mult, să facă acest lucru cu plăcere. Unul dintre cele mai bune moduri de a vă încuraja copilul să gândească este să-l faceți să citească. Pe măsură ce crește, cărțile îi vor oferi mai multe idei decât orice altă experiență, cu excepția conversației, astfel încât este o etapă esențială în drumul spre un mod personal de a gândi. De asemenea, un alt mod de a-i dezvolta gândirea, este să nu-i răspundeți la toate întrebările, ci, mai bine, să îi dați indicii pentru a găsi singur anumite răspunsuri. Copilului trebuie să îi cultivați abilitatea de a gândi practic, să știe să și aplice cunoștințele dobândite. În plus, stimulați-i să gândească neconvențional, pentru că astfel pot descoperi și alte alternative. Și, foarte important, dați-le posibilitatea să își exprime propriile opinii.Alegeți subiecte care îi interesează și vedeți ce părere au – întrebați-i de exemplu: Crezi că un câine trebuie să stea în cușcă sau în casă? Crezi că animalele trebuie ținute la zoo? Dacă ai putea decide, câte zile de școală ai stabili pentru o săptămână? Etc.
5. Fiți un aliat de nădejde pentru copil
Copilul trebuie ajutat să își dezvolte potențialul maxim. Pentru aceasta, este nevoie să fie lăsat să fie el însuși și să învețe să facă față cu bine provocărilor. Ca părinte trebuie să înțelegi atât felul în care copilul vede lumea, cât și care sunt nevoile, neliniștile și punctele slabe.Printre cele mai frecvente probleme se numără anxietatea, lipsa de încredere în sine, încăpățânarea, timiditatea, lipsa de concentrare, atitudinea de superioritate, pesimismul, nepunctualitatea, egoismul, toanele etc. Odată identificate probelemele, vorbiți cu copilul și ajutați-l să depășească situațiile dificile, nu-l comparați cu alții, spuneți-i că orice e posibil, chiar dacă implică mai mult efort uneori, iar dacă este nevoie, dați-i un stimulent ca să schimbe din comportamentele negative. Felul în care vă motivați copilul depinde de perspectiva lui asupra vieții, de aceea este bine să înțelegeți care sunt lucrurile care îl pasionează cu adevărat – unii pot fi motivați cu bani, alții cu laude, unii cu promisiunea unui statut mai bun, alții cu acordarea de responsabilitate, cu provocări sau cu oferirea unui plus de libertate. Este important să îi lăudați realizările și să înțelegeți că obiectivul nu este să-l schimbați, ci să-l ajutați. De exemplu, el va rămâne toată viața o persoană dificilă, dar care să știe să tacă atunci când este cazul, va rămâne o persoană timidă, dar care reușește să își facă prieteni, o persoană anxioasă, dar care-și petrece timpul cu activități plăcute, o persoană delăsătoare, dar care-și îndeplinește toate sarcinile în termenele stabilite. În concluzie, este un adevărat privilegiu să participi la dezvoltarea copiilor, dar este drumul lor, și numai ei își pot alege destinația potrivită. De aceea, Roni Jay recomandă părinților să nu încerce să îl transforme pe copil în cea mai organizată persoană din lume, în sufletul unei petreceri, în cel mai de succes doctor sau cel mai rapid înotător. Ajutați copilul să fie fericit, iar toate celelalte vor veni de sine.
Săptămâna viitoare vă vom prezenta celelalte 5 principii descoperite de Roni Jay în privința educației copiilor.
(Va urma)