-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Rareș Helici, cel mai căutat fotograf din Sibiu

Cele mai citite

Cel puțin 1.000 de oameni sunt pe urmele lui Rareș Helici până pe 9 decembrie. De ce? Pentru că avut geniala idee de a crea proiectul „1.000 de portrete” și nu oricum, ci într-o singură lună. Proiectul este inedit, chiar dacă nu este nou, nouț. Rareș l-a făcut și anul trecut, însă, atunci a fotografiat 1.000 de chipuri într-o lună și jumătate. Acum, însă, stă bine de tot. Proiectul a început în 1 noiembrie și în 10 zile a strâns mai bine de 400 de portrete. Ideea proiectului este una simplă, dar foarte apreciată nu doar de cei care se lasă fotografiați de Helici, ci și de mulți privitori. Fotografiile sunt alb negru, iar cadrul este de aproape. Imaginea surprinde frumusețea chipului uman, iar fotograful păstrează cadrul din care nu lipsește zâmbetul și expresivitatea ochilor. Oricine își dorește un portret între cele 1.000 îl găsește pe Rareș, în Piața Mică, la SIBIO, de luni până vineri, între orele 14:00 și 18:00. Vor fi și 3 zile de week-end în care va veni la locul fotografiei. În 1, 8 și 9 decembrie, între orele 13:00 și 17:00, totul pentru a putea duce la bun sfârșit povestea celor 1.000 de portrete.            

Rareș Helici s-a născut în Sibiu, în 13 iulie 1982 și a crescut la bunici, pe Valea Hârtibaciului. Ambii erau profesori în Marpod. A avut o copilărie frumoasă, așa cum sunt toate copilăriile petrecute la bunici. A urmat apoi cursurile Școlii Generale, Nr. 1 din Ștrand și pe cele ale Liceului Onisifor Gibu. Este licențiat al Facultății de Științe Economice. Pasiunea pentru fotografie a început în urmă cu 6 ani. Rareș spune că nu a fost nimic premediat. A pus mâna pe aparat și s-a apucat de fotografiat. Un prieten îi este alături cu sfaturi și îndrumări. În rest, Rareș rămâne autodidact. Este pasionat de portrete, dar pasiunea lui nu-i limitează fotografia. Îi place în general să surprindă tot ce este frumos, fie că vorbim despre un peisaj, eveniment sau clădire.
„Fac fotografie din plăcere. Niciodată nu am pus banul pe primul loc. Mi se propun proiecte, iar dacă îmi plac, mă implic. Nu pot spune că sunt specializat pe ceva anume. Fac din toate cât de bine pot”, spune Helici.

1.000 într-o lună

Proiectul „1.000 de portrete” nu a fost premeditat. Rareș s-a gândit: „Ce-ar fi dacă?” și a doua zi a început să-l pună în practică. Nici măcar nu i-a trecut prin cap dacă îi va fi greu sau ușor. Prima ediție a proiectului a fost în anul 2017 și, pentru că a avut succes și a fost apreciat, Rareș a decis să-l continuie și în 2018. De data asta, însă, s-a provocat să facă aceste portrete într-o lună de zile. Nu este ușor, pentru că nu-și caută modelele pe stradă, ci așteaptă ca oamenii să vină la el.
„Anul trecut mi-am dat seama că tocmai în asta constă farmecul proiectului. Dacă aș merge eu pe stradă aș strânge imadiat oamenii. Așa vin ei la mine și eu văd clar că este dorința lor de a avea un portret alb negru și făcut de aproape, așa cum le fac eu. Acesta este modul în care mă asigur că oamenii mă aleg pe mine și nu eu pe ei. Nu este ușor nici să fii în locul lor. Este o provocare să stai în fața unui necunoscut câteva minute până când zice el…gata ăsta e cadrul. Urmăresc să prind momentul lor de relaxare și să descopăr acea chestie specială la fiecare în parte”, mai spune Rareș.
Portretele acestor oameni sunt puse pe pagina de Facebook a fotografului „1000 portraits” și oamenii și le pot lua de acolo. La Rareș pot merge cu mic cu mare, familie sau prieteni. Singura condiție pusă de fotograf este ca ei să zâmbească, fie chiar și puțin. Proiectul se va sfârși în 9 decembrie. Rareș își dorește o expoziție stradală, dar nu o poate promite.
„Unde faci în Sibiu expoziție cu 1.000 de portrete? Dacă am noroc și o să fie bine poate reușim să facem o expoziție stradală, dar nu este nimic sigur. Nu mi le calculez. Le iau pe rând, pe toate. Dacă m-aș gândi înainte, sigur m-aș împiedica pe parcurs”, recunoaște fotograful.

Dincolo de fotografie

Deși fotografia a ajuns să fie marea lui pasiune, Rareș Helici este și cel care a înființat, împreună cu sora lui, în anul 2003, o trupă de acrobații cu efecte pirotehnice. El spune că trupa Crispus a fost prima din țară de acest gen. Astăzi are 8 membri și este prezentă la toate evenimentele din țară la care sunt invitați. Rareș recunoaște că-i mai place natura, să se plimbe și călătoriile, doar dacă nu conduce el. Încă nu are carnet de conducere. Ce nu-i place? Să deranjeze oamenii pe stradă pentru a le face fotografii. Spune că cele mai expresive portrete sunt ale copiilor și ale oamenilor bătrâni. Dacă primii nu știu încă a fi falși, cei din urmă poate s-au săturat de atâta falsitate și-și arată din nou chipul. Ce trebuie să mai știți? Că toate informațiile și toate noutățile din cadrul proiectului le puteți găsi pe pagina de facebook.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect