2.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Zoltan Vereș, despre vindecarea traumelor emoționale prin EFT

Cele mai citite

Tot mai mulți traineri promovează în ultima vreme Tehnicile de Eliberare Emoțională, prescurtate EFT, după denumirea în limba engleză: Emotional Freedom Techniques. La baza acestora stă un principiu potrivit căruia “Cauza tuturor emotiilor negative o reprezintă o perturbare în sistemul energetic al corpului”. Prin urmare, EFT, numită și „acupunctură emoțională”, constã în stimularea unor anumite puncte de pe meridianele energetice ale corpului, la fel ca în acupuncturã – dar fără a se apela la ace, ci la anumite „bătăi” cu degetele. Prin acest proces se consideră că sunt înlăturate blocajele energetice și totodată, se vindecă traume, depresii, fobii, anxietăți și tot felul de probleme emoționale. Cum poate fi aplicată această tehnică, ce beneficii are, dar și ce contraindicații, ne spune Zoltan Vereș, trainer și coach, specializat în dezvoltarea Inteligenței Emoționale.
Sunteți unul dintre promotorii conceptului EFT în România, ce presupune așa-numitele tehnici de eliberare emoțională. Ce înseamnă acest lucru?
Această metodă implică o formă de presopunctură sau „tapotament” pe anumite puncte de pe cap, față și corp. Sunt o parte din punctele care sunt folosite și în acupunctură, tehnica provenind chiar din această știință străveche.

În ce cazuri pot fi utilizate tehnicile de eliberare emoțională, ce fel de traume pot vindeca ?

Deși poate sună general, metoda poate fi folosită pentru orice fel de traume sau experiențe traumatizante. Eu personal, cu mine și cu clienții mei, am folosit această metodă pentru vindecarea de traume (situații unice), anxietate, atacuri de panică, copilărie cu experiențe traumatizante repetate, relații traumatizante repetitive și așa mai departe.
Practic, în ce constau tehnicile de eliberare emoțională?
Practic, această metodă implică dinamizarea cu degetele (prin tapotament) a unor puncte foarte bine definite pe față, cap și corp, într-o ordine predefinită. Este vorba despre 8 puncte – începutul sprâncenei, lângă ochi, sub ochi, sub nas, pe bărbie, în piept, sub braț și pe creștetul capului. Eu folosesc EFT accesând amintiri traumatizante sau neplăcute, iar în timp ce descrii experiențele care nu îți convin, să ciocănești acele zone – aproximativ 7-9 bătăi în fiecare punct. În mod normal ar trebui să faci EFT când ai o stare care nu-ți place, fără ca acest proces să fie limitat.
Care este rolul pe care îl au vorbele în acest proces, de ce este nevoie ca acțiunile de presare a punctelor cheie să fie însoțite de anumite afirmații?
Deși mulți au senzația că rezultatele depind de ceea ce spui, diferența o face presopunctura aplicată în timpul EFT-ului și nu cuvintele.
Cuvintele sunt un real ajutor pentru a accesa amintiri și pentru a face conexiuni între partea rațională/conștientă a creierului nostru și partea emoțională, care gestionează amintirile și memoria pe termen lung și creează asocierile emoționale între evenimente și reacții.
Evident, modul în care accesăm aceste informații emoționale, profunzimea la care „lucrăm” depinde de abordare, nu neapărat de cuvinte.
Sunt momente în care chiar le recomand clienților mei să nu vorbească, doar să „bată”, eliminând reacțiile sau problemele emoționale de moment.

Se poate recurge la EFT doar în prezența unui psihoterapeut sau acest lucru poate fi făcut de o persoană și acasă?

EFT de la început a fost conceput de Gary Craig, cel care a dezvoltat această metodă, special pentru a putea fi utilizat de către oricine. Poate fi folosit de către orice persoană și oricine poate obține rezultate prin practică. Expertiza unui practician EFT face diferența în abordare, în experiența lui de a „prinde” și adresa mai ușor rădăcinile unei probleme emoționale, de a face conexiuni mai profunde și mai clare.
În ce condiții sporește eficiența acestor tehnici, cum putem amplifica beneficiile?
Deși metoda a fost „inventată” ca o terapie energetică, eu personal o folosesc ca și o metodă de „reprogramare” a creierului nostru emoțional. Expertiza mea, de exemplu în dezvoltarea inteligenței emoționale, în modul de funcționare al creierului, m-a ajutat foarte mult să obțin rezultate remarcabile într-o manieră mult mai simplă decât alții, respectiv, fără să pun atât de mult accent pe cuvinte, ci mai degrabă pe conexiunile emoționale din experiențe. Fiecare practică așa cum simte, dar repet, diferența o face presopunctura din EFT, nu cuvintele.
Există contraindicații, sunt anumite persoane cărora nu le este recomandat EFT?
În ultimii ani a apărut o singură contraindicație, se spune că nu este recomandat persoanelor care suferă de epilepsie să practice EFT fără supraveghere avizată.
Este suficient EFT ca să te vindeci de suferință sau este nevoie să fie însoțit și de alte lucruri acest proces?
Vindecarea de suferință este un proces. Necesită dorință, voință și curajul de a explora lumea ta emoțională. Nu toți își doresc asta și nu tuturor li se potrivește.
Procesul acesta de vindecare începe cu lucruri foarte vizibile, cum ar fi conflicte, certuri, depresii, anxietăți și apoi continuă cu „curățarea” unor experiențe pe care nu le consideram traumatizante, dar care ne încurcă în deciziile pe care le luăm.
Un exemplu de acest gen este relația cu părinții, stări adânci care s-au impregnat prin repetiție, nu prin șocuri sau traume. Ca urmare, este nevoie de conștientizare și voință. Le recomand tuturor că dacă au găsit metode pe care le aplică în „lucrul” cu propria persoană să nu renunțe la ele, ci să adauge EFT.

Ce durată are un proces de vindecare cu ajutorul EFT?

Depinde de la caz la caz. Dacă vrem să lucrăm la o experiență unică prin care am trecut, se poate vindeca în minute sau zeci de minute. Stări care s-au instalat în copilărie prin repetiție, cum este sentimentul de a nu fi suficient de bun de exemplu, necesită poate mai multe luni de practică. Unii au senzația că se amplifică anumite stări pentru că după ani de zile în care le-au ignorat, ele în sfârșit ajung să devină importante. Gary Craig spune, în glumă, că sunt două variante în care te oprești din EFT: se rezolvă problema sau leșini că nu mai reziști să bați.

Cum puteți demonstra că aceste așa-zise tehnici de eliberare emoțională chiar îi ajută pe oameni?

Prin rezultate. Pentru cei care sunt sceptici, sunt invitații mei la Cluj la grupul săptămânal sau pot să le ofer contact cu zeci de persoane care au practicat și practică EFT și care pot confirma rezultatele. Am lucrat cu directori de bancă, antreprenori, studenți, angajați, șefi, subalterni, femei, bărbați, persoane cu vârsta între 18 și 60 de ani, de la probleme emoționale la cele fizice, EFT dă rezultate.
Urmează în curând să creem și un documentar legat de EFT, în limba română, cu mărturii și interviuri legat de rezultatele care se obțin. Pentru cei care doresc să afle mai mult, în acest moment recomand să intre pe thetappingsolution.com, acolo sunt mai multe materiale și informații despre EFT (în limba engleză).

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Ucigașul din Rășinari, reținut pentru 24 de ore

Bărbatul acuzat de omorul din Rășinari a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanței cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect