Noaptea Muzeelor din acest an, ajunsă la ediția a 19-a, va avea loc sâmbătă, 13 mai. Vine cu expoziții, ateliere educaționale, experimente artistice, proiecții, prezentări, spectacole. Vom avea și ateliere, animații stradale și interioare, concerte sau tururi interactive.
Șapte muzee, între care, în premieră, Sinagoga Sibiu
Sibiul participă la această ediție cu șapte muzee. O premieră notabilă între acestea e cea a Sinagogii, unde cei interesați pot vizita expoziția organizată de Muzeul Național Brukenthal despre istoria clădirii și a evreilor din România, în cadrul proiectului ”O cultură cu multe culori”.
Celelalte instituții culturale implicate în eveniment sunt:
Muzeul în aer liber ASTRA din Dumbrava Sibiului (18:00 – 01:00);
Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. (10:00 – 21:30);
Muzeul Atelier Tipografie Sibiu (18:00 – 22:00);
Muzeul de Artă Contemporană (18:00 – 23:30);
Muzeul Cinegetic August von Spiess (18:00 – 23:30);
Sala cu frescă din Piața Mică, nr. 22 (18:00 – 23:30).
Noaptea Muzeelor, brevetată în Germania și extinsă în toată Europa
Noaptea Muzeelor este evenimentul anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Prin această inițiativă, numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte, pentru vizitatori.
Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit, astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori. Manifestarea a fost preluată în Franța, în 1999, sub denumirea de „Primăvara muzeelor”, desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Evenimentul a fost organizat ulterior (în 2001), în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.
În 2005, acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, atribuindu-i-se denumirea actuală, de „Noaptea Muzeelor”, și extinzându-se în toată Europa.
Evenimentul este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011, ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.