Festivalul Smart Park îşi deschide porţile în parcul Sub Arini, între 1 şi 2 iunie. Misiunea acestui festivalului este de a se alătura eforturilor părinţilor, oferind o platformă bogată de activităţi educaţionale, practice, sportive şi cultural-artistice care au rolul de a facilita dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Pentru prima zi a festivalului, organizatorii au pregătit peste 40 de activităţi, în câteva zone pe care copiii le pot parcurge, alegând activităţi care le suscită interesul. La intrarea în parc, fiecare copil o să primească un „PAŞAPORT” pe care o să primească „VIZE” de la diferitele activităţi pe care le va desfăşura, pe baza cărora, la final, va fi recompensat cu „Diploma SmartKID”.
„Zona educaţională” cuprinde activităţi din diverse domenii de cunoaştere.
„Micul matematician” este o arie unde la dispoziţia copiilor sunt puse jocuri logico-matematice corespunzătoare nivelului de vârstă. Cei mici vor putea să reconstituie imagini pe baza formelor geometrice speciale (Pattern Blocks) sau vor putea să recunoască cifrele şi să le aşeze în şirul numeric. Cei mari pot să rezolve puzzle-uri matematice cu grad de dificultate mai mare sau pot rezolva fişe de activitate adaptate vârstei.
„Corpul omenesc” este activitatea care propune copiilor să reconstituie corpul uman, bărbat şi femeie, recunoscând organele interne şi plasându-le la locul potrivit în interiorul corpului. Copiii mai mari pot să reconstituie sistemul osos uman printr-un puzzle 3D. De asemenea, vor observa cavitatea bucală, dinţii şi măselele, primind informaţii corecte despre igienă şi importanţa acesteia.
„Lecţia de geografie” dă posibilitatea familiarizării cu globul pământesc, stabilind repere importante pe acesta. Vor reconstitui harta României sub formă de puzzle şi vor colora harta lumii.
Explorând „Lumea dispărută a dinozaurilor”, copiii se vor familiariza cu diverse specii de dinozauri, observând planşe interesante, rezolvând puzzle-uri, reproducând scheletul tridimensional al unor dinozauri sau pretinzând că sunt mici paleontologi şi dezgropând fosile de dinozauri.
„Experimentele distractive” desfăşurate vor da copiilor ocazia să se familiarizeze cu noţiuni precum energie, circuit, conductor, izolator. Sub supravegherea şi cu ajutorul adulţilor, copiii vor putea realiza un circuit, montând la bornele unei baterii cabluri de care vor lega un bec, vor grupa diverse materiale în conductori şi izolatori, vor realiza o sonerie sau vor experimenta efectul pe care îl are săpunul în apă.
În zona de terapii recuperative prin joc, sunt pregătite câteva activităţi care pot să vină în întâmpinarea părinţilor care se confruntă cu probleme cum ar fi frica de murdărie, accesele de furie, obezitatea copiilor, teama şi tendinţa de izolare.
– „Si eu pot să creez” (activitate de rupere şi remodelare a hârtiei cu scop terapeutic pentru copiii cu accese de furie);
– „Experienţe tactile” (activităţi propuse pentru copiii care se tem să se murdărească: căutarea de obiecte ascunse în nisip, desene în spumă de ras, prinderea baloanelor de aer);
– „Să creşti mare şi voinic” (activitate pentru prevenirea şi combaterea obezităţii în rândul copiilor; aceştia se vor familiariza cu Piramida alimentelor, descoperind care sunt alimentele sănătoase şi obiceiurile sănătoase în ceea ce priveşte alimentaţia).
Zona atelierelor practice propune activităţi diverse, cu grade diferite de dificultate, cu tematici orientate spre interesele şi preocupările copiilor. Ei vor putea să aleagă dintr-o gamă variată de activităţi pe cele care le fac plăcere şi le satisfac dorinţa de cunoaştere.
Prin „reciclarea distractivă”, copiii vor învăţa că pot să folosească obiecte din mediul înconjurător în mod constructiv, să le dea noi întrebuinţări, înfrumuseţând spaţiul. Astfel, din cofraje de ouă ei vor învăţa să realizeze o omidă.
Prin tehnica de îndoire a hârtiei „Origami”, copiii vor realiza broscuţe săltăreţe pe care le vor putea folosi pentru a face concursuri între ei.
Folosind materiale din mediul înconjurător (seminţe), copiii vor realiza „Tablouri florale” pe baza unor modele date sau folosindu-şi propria imaginaţie.
„Grădinarul priceput” este o activitate prin care copiii vor primi lecţii de grădinărit. Ei vor sădi seminţe în ghivece ecologice, după care le vor eticheta în mod corespunzător şi vor primi indicaţii despre cum trebuie să îngrijească plantele.
În cadrul atelierului „Micul bijutier”, copiii pot să realizeze un şirag de mărgele, folosind hârtie colorată, aţă, ace şi paie.
În cadrul atelierului „Ce pot face două mâini dibace”, copiii vor putea să îşi decoreze pălării haioase din farfurii de hârtie. Vor folosi acuarele, lipici, perforatoare, hârtie colorată.
Printre activităţile desfăşurate în zona culturală se numără:
– „Flori, zâmbete, îndemânare” – activitate prin care cei mici vor picta diverse forme de gips;
– concursul de cultură generală „Turist în oraşul meu”, prin care copiii îşi vor testa cunoştinţele în ceea ce priveşte oraşul nostru şi împrejurimile acestuia;
– concurs de „Desene pe asfalt”.
În zona de jocuri şi distracţie vom organiza o „Mini-olimpiadă SmART”, în care îi vom provoca pe copii să se întreacă în tras cu mingea la poarta de fotbal, aruncat mingea de baschet la coş, alergare de viteză, săritură în lungime şi multe altele. Câştigătorii vor fi recompensaţi cu diplome şi medalii.
Vom organiza şi un concurs de biciclete, „Micul biciclist”, dar nu vom uita şi de jocuri distractive precum „Paraşuta”.
Pentru concursurile şi jocurile tematice desfăşurate pe parcursul întregii zile, am pregătit premii interesante pentru copii: concurs de cultură generală „Turist în oraşul meu”, concurs de biciclete „Micul biciclist”, joc interactiv „Strada nu e loc de joacă”, concurs de desene pe asfalt şi multe altele.
De ce să alegi SmartPark? Pentru că promitem activităţi practice cu produse finale care pot fi luate acasă în mod gratuit, activităţi sportive relaxante şi multe cunoştinţe acumulate într-un mod intuitiv, interactiv şi plăcut.
Alăturaţi-vă nouă în efortul de a le oferi copiilor un weekend memorabil: două zile după care copiii vor fi mai fericiţi, mai receptivi, mai inteligenţi, mai SMART! Vă aşteptăm în Parcul Sub Arini sâmbătă şi duminică, 1 şi 2 iunie, între orele 10-20.
Festivalul SmartParc este organizat de CCIA Sibiu şi cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Partenerii evenimentului sunt: Boromir, Asociaţia Amicus, Asociaţia ALEG, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Liceul de Artă Sibiu, Gradiniţa nr. 15 Sibiu.