Sibienii stau pe un munte de bani, potrivit raportului privind starea financiară (depozite și disponibilități) realizat de BNR, la finalul primului trimestru din 2019. Populația și companiile din județul Sibiu au la bănci aproape două miliarde de euro, în timp ce datoriile la bănci se ridică la puțin peste un miliard de euro.
Situația privind creditele și depozitele pe care le au entitățile din România, societăți și gospodării private, transmisă de BNR la finalul lunii martie, arată că Sibiul este unul dintre cele mai bogate județe din țară, având în conturile bancare 9,1 miliarde de lei, sub formă de conturi la vedere, în lei și valută, depozite la termen, depozite cu notificare.
Companiile din județul Sibiu au o sumă record în depozite la termen, 1,7 miliarde lei, cea mai mare din România, după București, de circa trei ori mai mare decât sumele depuse la termen din județele Cluj sau Timiș (circa 700 milioane lei fiecare).
În total, depozitele la termen și cele rambursabile după notificare prealabilă se ridică la 3,4 miliarde lei, societăți și gospodării ale populației, din care 1,6 miliarde la persoane fizice. Suma totală este cea mai mare din România, după Cluj.
Conturile la vedere ale sibienilor însumau, la finele trimestrului I, 2,4 miliarde lei, din care un miliard lei sunt banii populației, în disponibilități la vedere, locul 7 pe țară, după Cluj, Timiş, Braşov, Constanţa, Iaşi și Prahova, județe cu o populație mult mai numeroasă.
În total, disponibilitățile la vedere plus depozitele la termen, în lei, ale sibienilor (companii și persoane fizice, se ridică la 5,8 miliarde lei, cea mai mare sumă a unui județ din România, după Cluj.
Și la capitolul valută, averea sibienilor este una importantă. Depozitele în valută ale sibienilor, companii și persoane fizice, se ridică la peste 370 de milioane de euro, depozite la vedere, din care peste 200 de milioane de euro sunt depozite ale persoanelor fizice. La acest capitol, județul Sibiu este pe locul 6 pe țară.
În ceea ce privește depozitele la termen, județul stă și mai bine, pe locul al treilea între județele din România. Astfel,peste 300 milioane de euro se găsesc în depozite la termen și rambursabile după notificare, aproape toți banii, aproximativ 250 milioane de euro, aparținând persoanelor fizice.
În total, dacă vorbim despre valută, aproape 685 milioane de euro sunt conturi curente și depozite la termen în bănci ale rezidenților din Sibiu (inclusiv companii), din care aproape 500 milioane de euro sunt ai persoanelor fizice.
Din punct de vedere al creditelor, Sibiul nu se află printre județele de top, ci mai degrabă la mijlocul clasamentului. Creditele totale, populație plus companii, însumează 5,4 miliarde lei, puțin peste jumătate din banii aflați în bănci.
Totalul creditelor în lei, contractate de sibieni, este de 3,6 miliarde lei, din care doar 161 milioane înregistrează restanțe. Din ceastă sumă, o bună parte, 2,4 milioane de lei, sunt credite ale persoanelor fizice. Banii au fost cheltuiți în special pentru cumpărarea de locuințe: 1,4 miliarde lei credite imobiliare de diverse tipuri, restul fiind credite pentru consum.
În valută, populația și companiile s-au împrumutat (solduri la 31 martie) de 1,8 miliarde lei (circa 380 milioane euro), fiind înregistrate, la aceeași dată, 172 milioane lei (36 milioane euro) restanțe (raportate cu minim 1 zi întârziere). Din acești bani, 938 de milioane lei (aproximativ 200 milioane de euro) au fost accesați de persoane fizice. Sibienii, persoane fizice, aveau, la 31 martie, 61 milioane euro solduri la credite de consum, aproximativ o treime din totalul creditelor în valută.