Una din situațiile nedorite, generate de introducerea noilor restricții din această săptămână, este scăderea masivă a unor activități economice. Turismul este din nou lovit, în acest moment, așa cum a fost și anul trecut. Românii și-au anulat rezervările făcute pentru weekendurile care urmează, din cauza faptului că structurile de cazare nu mai au voie să primească decât turiști vaccinați sau care au dovada faptului că s-au îmbolnăvit cu cel puțin 180 de zile în urmă.
Hotelierii din România susțin că se confruntă cu o rată mare de anulări, imediat ce au intrat în vigoare noile măsuri adoptate de Guvernul României. Un exemplu este Valea Prahovei, respectiv județul Brașov, cea mai căutată regiune din țară pentru sejururi de weekend. Unul dintre hotelierii întrebați de Agenția Rador spune că s-a trezit cu 90% in rezervări anulate. Prima consecință este scăderea veniturilor, urmată de concedierea angajaților. Administratorul acestui hotel, din Predeal, a declarat pentru Radio România că „nu se poate spune că ne putem pregăti într-un anume fel pentru astfel de măsuri. Ca hotelier, poți doar să disponibilizezi și să plătești ce mai poți, din buzunar. Clar trebuie să trimiți oameni în șomaj. În ceea ce ne privește (la complexul din Predeal – n.r.), începând de săptămâna trecută, de când s-a anunțat că vor fi aprobate noi restricții, ni s-au anulat peste 90% din rezervări, dar și evenimente private – o nuntă chiar în următorul weekend. În consecință, nu ai cum să susții financiar trupa de funcționare a unei astfel de locații, cu 90% din încasări anulate. Să nu uităm că trimitem oamenii în șomaj, deși, în vremuri normale, le ducem lipsa în turism, pentru că s-a mai întâmplat ceva în ultimul timp. Oameni cu experiență în horeca, cum ar fi bucătari, pe care noi îi puteam remunera cu circa 4.000 de lei pe lună, s-au reprofilat și s-au angajat în locuri mai bine plătite, spre exemplu, la RATBV pe un salariu de peste 5.000 de lei și bonuri de masă”.
Hotelierii se tem că vor ajunge din nou în situația de anul trecut, în care pierderea capacității de cazare a condus la concedieri și la scăderea masivă a veniturilor. În acest fel, vor fi din nou nevoiți să ceară sprijinul guvernului.
Un alt manager de hotel, de data asta din Poiana Brașov, spune că „sunt hotelier și îmi pasă, pentru că mă gândesc cum ar fi arătat situația dacă am fi avut la acest moment grad de vaccinare 70%. Cred că gradul de ocupare ar fi fost mult mai bun. Nu putem spune că ne bucură noile măsuri, pentru că noi funcționăm cu bani. Din punctul meu de vedere, aceste măsuri ar fi trebuit coroborate și cu niște impozite anulate sau cel puțin diminuate”.