Aeroportul din Brașov, aflat în construcție, a ajuns la un stadiu de realizare de aproape 80%, iar reprezentanții Consiliului Brașov, care va deține în proprietate acest obiectiv, susțin că aeroportul va fi dat în folosință în 2022.
Aflat la puțin peste 100 de km în linie dreaptă față de Sibiu, viitorul aeroport din județul Brașov, care se construiește în zona Ghimbav, mai are foarte puțin până la finalizare și va reprezenta o concurență puternică pentru Aeroportul Sibiu, din foarte multe puncte de vedere. Mărimea orașului, atractivitatea turistică, interesul unora dintre companiile care sunt localizate în Brașov și care astăzi folosesc zboruri către Sibiu, toate vor reprezenta factori ce vor afecta eficiența aeroportului din județul Sibiu. Nu în ultimul rând, sibienii care nu găsesc destinația favorită pe lista zborurilor din Sibiu vor putea merge la Brașov, pentru o zălătorie în Europa.
Reprezentanții Consiliului Județean Brașov susțin că stadiul lucrărilor, unul avansat, ar putea permite ca aeroportul Brașov să fie deschis în noiembrie 2022, după ce ultimele lucrări de execuție s-ar putea finaliza în primăvara anului viitor. Aeroportul va avea aproaximativ șase luni pentru teste tehnologice și angajarea de personal.
„Săptămâna aceasta se va semna contractul pentru proiectarea spațiului aerian și a procedurilor de zbor. Urmează să se finalizeze evaluarea documentației pentru clădirea de contingență și echipamentele de radionavigație, după care se semnează contractul și se dă ordinul de execuție, proiectare și furnizare a acestor echipamente. Avem în derulare contracte cum este drumul de acces din drumul județean și parcarea din fața terminalului, drumul de handling care se continuă cu drumul tehnologic, pentru accesul echipamentelor la platformă, uzina electrică și rezerva de apă, cabine de poartă remiza PSI, toate acestea estimăm că vor fi gata la începutul anului viitor”, a declarat Alexandru Anghel, responsabil cu lucrările la Aeroportul Brașov.
Aeroportul, care este promovat ca „singurul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani”, va fi legat de Brașov cu un drum construit special și cu o linie de cale ferată.
Licitația pentru construcția aeroportului fusese câștigată inițial de celebra firmă sibiană Construcții SA, însă contestațiile făcute de autorități au reușit să conducă la înlocuirea constructorului.
Potrivit descrierii proiectului, Aeroportul Brașov va avea două niveluri, va exista un perimetru disponibil atât pasagerilor cât și persoanelor care însoțesc călătorii, va exista un restaurant, zonă de duty-free, două porţi de îmbarcare, și a treia cea mai mare pistă după Bucrești și Cluj-Napoca, ceea ce va permite aterizarea aeronavelor de mari dimensiuni.