Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional proiectul de lege pentru stoparea risipei alimentare.
Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă preţul alimentelor înainte de data expirării, să le doneze sau să le transforme în compost ori mâncare pentru animale.
Consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate.
Legea adoptată astăzi, care mai trebuie promulgată și de președintele Iohannis, prevede:
Mai puțină birocrație: va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
Va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;
Restaurantele, magazinele, cantinele și autoritățile să aplice cel puțin două măsuri, printre care se află reducerea prețului alimentelor înainte de data de expirare și folosirea hrănii pentru animale sau pentru compost.
Conform inițiatorilor, obiectivul legii este respectarea angajamentelor asumate de România la nivel internațional pentru reducerea risipei alimentare, până în 2030, având în vedere că cantitățile de mâncare pe care românii le aruncă sunt mari, deși câștigul mediu este mai mic decât în Vestul Europei.
Studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea achiziționată de români este aruncată în fiecare lună la gunoi.