5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

ANRE: Dacă vom reglementa preţul energiei, România va fi direct condamnată la Curtea Europeană de Justiţie

Cele mai citite

O nouă reglementare a preţului energiei şi gazelor ar însemna încălcarea legislaţiei europene şi ar duce la o condamnare directă a României la Curtea Europeană de Justiţie, a afirmat, marţi, Claudiu Dumbrăveanu, director general al Direcţiei Piaţă Energie în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
„Toţi consumatorii casnici vor beneficia de această ordonanţă privind compensarea facturilor, dar compensările nu ar trebui să fie pentru toţi. Eu, de exemplu, nu au nevoie să fiu susţinut. Ar trebui identificaţi consumatorii vulnerabili”, a spus el, în conferinţa „Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News.
În opinia sa, această ordonanţă suspendă piaţa cu amănuntul şi descurajează consumatorii să îşi schimbe furnizorul.
„De asemenea, descurajează furnizorii de a avea un management al achiziţiilor şi de a-şi optimiza costurile operaţionale, descurajează consumul eficient şi până la urmă şi consumatorii finali trebuie să participe la această piaţă. O susţinere îndelungată a facturilor din bugetul de stat va crea iluzia unor preţuri mici şi va duce la alocarea către consum a unor resurse ale statului care ar trebui folosite pentru dezvoltare”, a susţinut Dumbrăveanu.
El consideră că în această perioadă, în care sunt aplicate măsuri de susţinere a consumatorilor din partea bugetului de stat, ar trebui să fie adoptată o strategie.
Întrebat ce ar trebui să facă statul după 31 martie, el a răspuns: „Am câteva idei despre ce nu ar trebui făcut. Este o părere personală şi am argumente. În opinia mea, nu trebuie trecut la preţuri reglementate în niciun caz. Preţurile reglementate reprezintă un model de piaţă socialist, care a funcţionat foarte bine când toate pieţele erau reglementate. În condiţiile în care restul pieţelor sunt libere, să ai o piaţă de energie reglementată este anacronic. Este profund ilegal şi încalcă legislaţia europeană profund şi tratatul de liberă circulaţie a mărfurilor, pentru că se creează bariere”.
Dumbrăveanu a amintit că România a fost deja condamnată printr-o decizia a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru impunerea de bariere de tranzacţionare unui producător.
„În plus, există o cauză la CJUE care nu a fost stinsă, pentru măsura de a acorda gaze din producţia internă cu prioritate consumatorilor din România. Aceasta a fost adormită dar resuscitată de OUG 118, dar nu e închisă nici acum, deci nici nu mai este nevoie de infringement, se trece direct la condamnarea României”, a susţinut reprezentantul ANRE. (AGERPRES)

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Modificări de trafic pentru evenimentele dedicate Zilei Naționale a României

În intervalul orar 09:30 – 10:30, traficul rutier pe Bulevardul Victoriei din Sibiu va fi închis pentru desfășurarea evenimentelor...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect