Confederaţii şi federaţii sindicale, patronate din turism şi Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete fac un apel urgent pentru păstrarea voucherelor de vacanţă, subliniind că acestea sunt un instrument vital pentru economia românească şi bunăstarea cetăţenilor.
„CNSRL-Frăţia, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET) şi Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor Sedlex trag un semnal de alarmă comun asupra riscurilor majore generate de o posibilă eliminare a voucherelor de vacanţă, un instrument esenţial pentru combaterea evaziunii fiscale, creşterea economiei locale şi susţinerea turismului românesc.
Voucherele de vacanţă au fost reglementate până la finalul anului 2026 pentru funcţionarii publici, însă extinderea şi menţinerea acestui beneficiu este esenţială pentru întreaga economie.
Eliminarea lor ar conduce la un declin sever al industriei HoReCa, la pierderi financiare pentru stat şi la reducerea accesului românilor la vacanţe, afectând bunăstarea populaţiei.”, se menţionează într-un comunicat.
Reprezentanţii industriei turismului susţin că voucherele de vacanţă reprezintă principala măsură de fiscalizare în sectorul HoReCa, limitând semnificativ turismul „la negru”.
„În lipsa acestui instrument, evaziunea fiscală va creşte, iar bugetul de stat va pierde venituri considerabile”, susţin aceştia.
De asemenea, ei atrag atenţia că voucherele au efect pozitiv asupra economiei locale, fiecare leu cheltuit prin vouchere generând un efect multiplicator, susţinând investiţiile în turism şi alte industrii conexe: transport, alimentaţie publică, servicii culturale şi de agrement.
„Industria HoReCa contribuie în prezent cu doar 2,9% la PIB, una dintre cele mai mici ponderi din UE, iar eliminarea voucherelor ar reduce şi mai mult această contribuţie”, se arată în comunicatul APET.
De asemenea, sursa citată semnalează că voucherele de vacanţă au impulsionat angajările în sectorul HoReCa şi în industriile asociate, protejând mii de locuri de muncă, mai ales în zonele turistice care depind de acest flux economic, iar în perioada post-pandemică au fost singurul instrument care a menţinut activitatea turistică şi a prevenit colapsul industriei HoReCa şi fără acest sprijin, multe staţiuni riscă să revină la starea de izolare economică de acum 15-20 de ani.
Totodată, menţionează că datele Eurostat arată că doar 25% dintre români călătoresc anual, comparativ cu o medie de 65% în Uniunea Europeană, iar în rândul persoanelor de peste 65 de ani, doar 11% călătoresc, faţă de 48% în UE.
Mai mult, 1 din 4 români nu îşi permite o vacanţă, iar eliminarea voucherelor ar agrava şi mai mult această situaţie.
Sursa citată adaugă faptul că, într-un context în care creşterile salariale pot fi limitate, eliminarea beneficiilor precum voucherele de vacanţă ar afecta direct puterea de cumpărare şi ar putea împinge economia spre recesiune.
APET şi partenerii săi solicită autorităţilor să menţină şi să extindă utilizarea voucherelor de vacanţă, având în vedere beneficiile economice, sociale şi fiscale dovedite, deoarece eliminarea acestui instrument ar însemna un pas înapoi pentru dezvoltarea economică a României şi pentru bunăstarea cetăţenilor săi.
„Facem un apel către decidenţii politici să menţină această măsură esenţială, care a dovedit că poate genera valoare adăugată şi stabilitate economică.
Reducerea costurilor bugetare nu trebuie realizată prin tăierea investiţiilor vitale, ci prin susţinerea mecanismelor care întăresc economia”, transmit aceştia.